8 iunie 2022, 19:36

Unde mănânci cea mai bună Pizza din București – un scurt ghid cu sos dulce

Mai mult decât un review sau un top pentru cea mai bună pizza din București, îmi doresc ca acest articol să fie un mic ghid în lumea pizzei bucureștene.

Trebuie să încep prin a spune din capul locului ca există ce mai buna pizza din lume, iar aceasta este Marguerita de la Antica Pizzeria Da Michelle din Napoli. Este expresia perfectă a purismului în materie de pizza. Blatul perfect din școala napoletană, puțin gumos, chiar dacă e bine făcut, peste care este un sos de roșii San Marziano,  crescute pe versantul Vezuviului, ceea ce face sa aibă aciditatea perfectă, si o mozzarela cu exact câtă  grăsime trebuie + busuioc proaspăt.

Fiecare dintre prietenii mei cu care am stat de vorbă, are o pizza sau o pizzerie preferată, criteriile fiind foarte variate de la preț până la tipul ingredientelor sau calitatea lor. Pentru mine contează calitatea mai presus de orice, așa că pentru a nu avea vorbe la proces vă anunț că topul ăsta nu este pentru cei care mănâncă pizza țărănească cu de toate sau cu blatul gros ca să țină de foame…

Acestea fiind spuse am ținut cont în evaluare de etalonul mai sus menționat, pentru că nu poți scăpa de obsesia perfecțiunii, dar am luat în considerare și celelalte două școli concurente de pizza, respectiv cea romană și cea italo-americană și am încercat să rămân imparțial și să redau plusurile fiecăreia și motivul pentru care se află în acest top.

Fără să vă mai plictisesc, iată topul celor mai bune pizza din București, fără o ordine anume si cu explicații pentru alegerea făcută:

Borgo Margherita

sursa: pizzaborgomargherita.ro

Această mică pizzerie este pur și simplu o bijuterie ascunsă, un mic restaurant de cartier, fără pretenții, unde patronul, un italian, a încercat sa reproducă – si a si reușit – o pizzerie napoletană. Curată și decentă cu doar câteva mese, are mai degrabă atmosfera unei întâlniri mafiote de familie decât doamna și vagabondul, dar oamenii care o frecventează vin pentru pizza în primul rând.

Astfel că Borgo Marguerita coace cea mai napoletană pizza din București – este exact blatul acela! Ușor gumos, chiar daca e bine făcut. Pur și simplu nu te poți abține să bagi marginea în sos și mai iei o mușcătură, chiar dacă știi că e exact aia care te îngrașă.

Ceea ce recomand să mâncați aici este Pizza Bufalina cu un sos dulce lângă – și vă recomand să îl luați pentru că va merita când ajungeți la marginea feliei, după cum povesteam mai devreme sau pentru cei care vor o pizza mai consistentă puțin – Pizza Uomo e o alegere bună, însoțită de sosul picant.

https://www.pizzaborgomargherita.ro/

Sbarro

sursa: groupon.com

Sbarro este unul dintre puținele lanțuri internaționale care păstrează tradiții și calitate chiar dacă produc în masă. Este tipul de pizza pe care o făcea o familie de imigranți italieni în New Yorkul anilor ’50 cu ce ingrediente găseau, astfel încât să semene cu ce aveau ei acasă. Corporația de azi încearcă să îți aducă aminte de asta prin decor și meniu dar, realitatea e că țin la calitate si servicii.

Făcută la cuptor electric, este genul fast food, dar un compromis între stilul american și ceea ce găsești în Roma la Sfizzi di Pizza la ora prânzului. Marea șmecherie cu Sbarro este că vând pizza la felie, sunt în mall-uri, e bună și e practic singurul loc găsit de mine unde poți lua pe loc o pizza bună, ea fiind deja făcută, mai trece doar câteva secunde printr-un cuptor cât să o încălzească.

Aici vă recomand Romana Peperoni denumită și Double peperonii – asta este expresia perfectă a ceea ce e Sbarro – e o felie dreptunghiulară cu blat ușor crocant, exact ca la Roma, de peperoni pizza, exact ca la New York – fără sos extra pentru că e bine proporționată și nu se potrivește ce e pe ea, după ce a trecută prin procesul de coacere cu sosul pus la final.

https://www.facebook.com/SbarroRO/

Jerry’s Pizza

sursa: bestjobs.eu

Aceasta este o pizzerie aflată de mult timp pe piața din București și este de departe cea mai bună pizza italo-americană delivery de la noi, spulberând competiția, respectiv, Pizza Hut delivery și Dominos.

Vine repede, are dimensiunea corectă și oferă o gamă variată de topinguri și blaturi. Totodată, livrează până târziu. De la ei recomand o pizza custom – marguerita un toping de peperoni pe un blat subțire  și o pizza provensala, un fusion extrem de reușit.

http://www.jerryspizza.ro/#1

Fabio Pizza

sursa: VIPstyle.ro

Tot un delivery dar într-un stil mai italienesc puțin este Fabio. Aceștia au timpii de livrare mai mari, dar se țin de ei. Blatul este un mix intre cel roman si cel napoletan, un compromis drăguț, au și un blat subțire integral pentru cei care țin regim dar care nu e prea grozav.

Ceea ce îi face sa ajungă in top este varietatea rețetelor si calitatea ingredientelor – chiar au niște tipuri de pizza culese de prin diferite zone ale italiei – mai exotice decât clasicul 4.

Recomand de aici o pizza cu brânza de capră și mărar absolut deosebită.

https://www.fabiopizza.ro/ro/

Trattoria Roma Gold / Animaletto Pizza Bar

Niciuna dintre cele două pizzerii nu este suficient de specială cât să aibă propriul loc în top, dar au o pizza bună și foarte corectă.

Dacă prima este un local de prânz fără pretenții, ce de-a doua este evident un loc pentru oameni cu mustăți ironice sau cu pălării, dar care au prieteni cu mustăți și bărbi ironice.

Dar acestea fiind spuse, ambele oferă o pizza excelentă, un fusion romano-napoletană. Recomand prosciuto e funghi la ambele sau oricare dintre pizzele clasice.

https://goo.gl/maps/GHhpV1bFayH2 si http://www.animaletto.ro/

De menționat, chiar dacă nu e chiar pizzerie, este pizza napoletana de la Two by Trick Shot din Mega Mall https://www.trickshot.ro/two-by-trickshot/

În loc de concluzie, vreau să vă împărtășesc un mic secret: mie îmi place pizza împreună cu vinul roșu. Da, știu că vor strâmbă din nas și băutorii  de vin si mâncătorii de pizza, dar mie mi se pare că pur și simplu merg bine împreună, așa că dacă încercați ceva din topul de mai sus, am o recomandare si pentru două vinuri care au un preț decent, și se găsesc în majoritatea supermarketurilor: Altos Ibericos de la Torres (merge excelent pentru pizza americană, în special cea peperoni dar și dacă adăugați peste pizza un sos mai picant) și Cabernet Sauvignon de la Gitana Winery (este un vin foarte corect care merge excelent cu o marguerita sau cu o pizza quatro formagi).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol