6 decembrie 2024, 7:36

Unde mergem să studiem? Tinerii români se orientează preponderent către SUA, dar apar pe hartă și universități din Australia sau Asia

Germania, Italia, Spania, Franța, dar și Australia, Coreea de Sud și Japonia au devenit opțiuni tot mai des luate în calcul de catre liceenii care doresc să își continue studiile în afara țării.

Franța și Spania oferă mai multe opțiuni pentru studiile de business și relații internaționale, unde universitățile investesc și în startup-uri create de studenți pentru a impulsiona astfel spiritul antreprenorial. Italia caută studenți pentru a-i pregăti în special în medicină și arhitectură, în timp ce Germania dorește să atragă la universitățile sale atât studenți preocupați de cercetare, cât și tineri interesați de științe aplicate.

“De câțiva ani, Germania oferă foarte multe opțiuni de studiu în limba engleză, cunoașterea limbii germane nemaifiind o barieră în acest moment, cel puțin la nível universitar. Pentru piața muncii, cei care cunosc limba germană au însă un avantaj. Din acest motiv, la noi în universitate, studenții au acces gratuit la cursuri de germană. Totodată, colaborăm cu unele dintre cele mai mari companii pe proiecte de cercetare și internship, iar la finalul studiilor putem asigura locuri de muncă plătite cu 40-50 de mii de euro pe an. Piața germană are annual nevoie de peste 400.000 de specialiști cu studii superioare”, a spus Oana Lelcu de la SRH

University Germania, prezentă la Youni Fair City, eveniment ce a avut loc în week-end la Universitatea Tehnică de Construcții București.

Australia, la rândul său, unde învață aproape un milion de studenți străini, oferă un sistem de studii bazat pe licență și master, similar cu România, dar punctat cu numeroase stagii de practică și proiecte de cercetare efectuate împreună cu mari companii, precum și un loc de muncă asigurat la finalizarea celor 5 ani de studii (licență și master).

“Pregătim tinerii atât pe partea științifică, cât și în domenii creative sau în domenii cu aplicabilitate imediată. Avem, o școală de design foarte bună care ne permite să pregătim studenți în domenii precum design interior, UX design sau fashion, dar și o școală de management sportiv sau una dintre cele mai mari școli de ospitalitate din lume. Pentru toate aceste domenii colaborăm foarte strâns cu companii din domeniu, de la Vogue, la Real Madrid sau cele mai mari lanțuri hoteliere. Știm că românii sunt pasionați de tehnologie și ne dorim să avem studenți de aici în acest domeniu. Le asigurăm pe toată durata studiilor posibilitatea de a realiza proiecte de cercetare în colaborare cu cele mai mari companii din lume, de la Google, la IBM sau Netflix. Tododată, garantăm unui număr de peste 90% dintre absolvenți un loc de  muncă la finalizarea studiilor, pe o piață unde un salariu mediu ajunge la 78.000 USD”, a precizat Igor Velicky, de la Universitatea Torrens din Australia, prezent și el la eveniment.

Pentru ce optează tinerii români?

În prezent, tinerii români sunt interesați în principal de oportunitatea de a studia în Statele Unite pentru că sistemul de acordare a burselor este mult mai dezvoltat decât al altor state, copiii având acces la 4 categorii de burse: de merit (bazate pe aplicația propriu-zisă), financial aid (bazate pe veniturile părinților, în completarea aplicației), speciale (în colaborare cu mediul privat) și sportive (pentru copiii care practică un sport de performanță). De altfel, 50% dentre tinerii pregătiți de Youni care au ales o universitate din străinătate în anul anterior școlar, au ales una din Statele Unite.

Ce este important pentru liceenii care vor să studieze în afară “Să facă primul pas cât mai din timp și să își facă um profil pe platfroma Youni. E mult mai ușor să parcurgi toate etapele dacă începi din clasa a noua. Al doilea element ca importanță este vocația. 1 din 2 studenți la nível mondial abandonează facultatea, de cele mai multe ori pentru că au ales greșit domeniul. Noi ajutăm liceenii să găsească această vocație, prin diferite proiecte, și să aleagă exact facultatea care se mulează perfect pe pasiunile lor. Visul de a studia în afară este accesibil pentru orice copil din România”, explică Andrei Nicolae, CEO și cofondator Youni.

Liceenii care se înscriu pe platforma Youni au acces la peste 60.000 de programe universitare din întreaga lume, iar algoritmul AI poate să rafineze cu acuratețe căutarea facultății potrivite care va fi ulterior discutată cu consultanții și mentorii Youni astfel încât, în final, să fie trimise aplicații către cele mai potrivite universități.

Burse de peste 24 milioane USD. Planuri

Până în prezent, prin Youni, au aplicat la universități din afara țării peste 6000 de liceeni, iar rata de acceptare a fost de 100%. Volumul total de burse oferite pentru studenții români prin Youni a fost de 24 milioane USD. „Cu platforma noastră bazată pe AI și cu ajutorul mentorilor din comunitatea Youni, putem ajuta orice tânăr din România să ajungă să studieze în orice colț al lumii. Ca business, dorim să ne extindem în perioada următoare regional, în Bulgaria, Ungaria și Croația și să ajungem la venituri de aproape 2,3 milioane EUR până la finalul anului 2026”, a precizat Ștefan Țăpescu, CTO și cofondator Youni.

Mai multe informații regăsiți pe pagina web: https://younichoice.com/


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol