26 aprilie 2024, 11:47

Unde se trăiește cel mai bine și cel mai rău în România

A fost realizat un nou studiu menit să-i ajute pe cei care își caută o locuință și doresc să se mute în alt oraș sau în alt cartier. Cercetarea a fost realizată prin analizarea percepției pe care românii o au asupra costului vieţii perceput din oraşul şi cartierul în care locuiesc, raportat la veniturile pe care le obţin. În topul orașelor unde nu este deloc avantajos să locuiești din punct de vedere al costului vieții se află Reşiţa, Alexandria, Vaslui, Focşani, Piatra-Neamţ, Satu-Mare, Tulcea, Călăraşi, Botoşani şi Brăila. La polul opus, cel mai avantajos centru urban a fost desemnat orașul Brașov, fiind urmat de Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Piteşti, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova, Bucureşti şi Iaşi.

Raportând la regiuni, cea mai bună zonă de locuit este de departe în Transilvania. Totuși, nici Capitala nu stă cu mult mai prejos, București și Ilfov situându-se pe locul doi al acestui top, pe următoarele locuri fiind Oltenia și Banatul. Cel mai mic scor au obținut regiunile Moldova, Dobrogea și Muntenia.

Revenind la București, peste 15.000 de bucureşteni au desemnat cartierul Titan ca având cel mai avantajos cost al vieţii, urmat de zonele Sălăjan, Balta Albă, Brâncoveanu şi Baba Novac. La distanţe mici se clasează cartierele Aviaţiei, Tineretului, Băneasa şi Drumul Taberei, iar la coada clasamentului se găsesc zonele 1 Mai, Vitan, Obor, Ferentari şi Lujerului.

La nivel de cartier, Grigorescu (Cluj-Napoca), Titan (Bucureşti), Gavana 3 (Piteşti), Răcădău (Braşov) şi Soarelui (Timişoara) au fost în topul preferinţelor românilor care au participat la studiu. Ultimele poziţii, cu cel mai dezavantajos cost al vieţii perceput, sunt ocupate de Bereasca (Ploieşti), Periferie (Botoşani), Calea Caransebeşului (Reşiţa), Feneziu (Baia Mare) şi 1 Mai (Alexandria).

 


Comentariile sunt oprite pentru acest articol