15 iulie 2024, 23:30

Unele persoane sunt predispuse genetic să ia în greutate

Atunci când American Medical Association a votat pentru recunoașterea obezității ca boală, în 2013, cel mai mare grup profesional al medicilor a deschis calea către recunoașterea gravității acestei probleme. La momentul acela, dar chiar și acum, decizia a fost afectată de multe controverse. Dar încet, încet, drumurile duc spre asumarea faptului că obezitatea este o problemă cronică, care pune sănătatea la risc și care ar avea nevoie de un management pe termen lung, și nu o vină a celor care o au (adică o au de leneși și lipsiți de voință ce sunt). Cu toate astea, multe persoane, inclusiv cei care se află în faza de acceptare a realității, nu cred că organismul lor are o boală, scrie CNN.

Până acum, statisticile sunt familiare: Aproximativ 42% dintre americanii adulți sunt obezi, conform ultimelor cifre ale Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA, iar alți 31% sunt supraponderali. Iar afecțiunile de sănătate legate de obezitate – hipertensiune arterială, diabet de tip 2, colesterol ridicat, boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, pentru a numi doar câteva – sunt bine documentate.

Dar ce anume face ca obezitatea să fie o boală și sunt toate persoanele care au o greutate în plus nesănătoase?

„Unul dintre lucrurile importante pe care le-am învățat este că obezitatea este o afecțiune a creierului, în lipsa unui termen mai bun”, a declarat recent Giles Yeo, un genetician de renume mondial de la Universitatea din Cambridge și un pionier în domeniul cercetării obezității, pentru Dr. Sanjay Gupta, corespondentul medical șef al CNN, în cadrul podcastului Chasing Life.

Acum este clar – foarte clar, fără echivoc – că (obezitatea) este o problemă a creierului: este o problemă a creierului nostru care influențează foamea„, a spus Yeo. „Așadar, foamea este un scenariu cerebral, chiar dacă senzația de foame vine din stomac. Iar acum știm că obezitatea este doar creierul care influențează ceea ce mănânci și cum mănânci.”

În timp ce purtarea de kilograme în plus poate duce la multe neplăceri (cum ar fi artrita și apneea de somn), Yeo a spus că, de una singură, nu te va ucide. Dar este periculos să porți prea multă grăsime în plus, deoarece odată ce celulele adipoase se umplu – Yeo le numește „organe profesionale de stocare a grăsimii” – atunci grăsimea se revarsă în alte părți ale corpului, cum ar fi organele interne și mușchii, care nu sunt concepute pentru a stoca grăsime. Și atunci încep să se instaleze problemele metabolice, care pot duce în cele din urmă la afecțiuni precum bolile cardiovasculare.

Cu toate acestea, nu toate persoanele cu greutate în plus trăiesc neapărat cu o boală, a spus Yeo.

„Dacă redefiniți termenul de obezitate – poate că fac o gimnastică verbală aici, dar cred că este o nuanță importantă – în momentul în care începem să înțelegem că obezitatea nu este o greutate corporală mare, ci (mai degrabă) obezitatea este o stare în care greutatea corporală mare începe să vă influențeze sănătatea, atunci este o boală„, a spus el.

Genetica joacă un rol important în ceea ce privește cantitatea de grăsime pe care o pot stoca celulele adipoase și afectează, de asemenea, cât de des și cât de puternic trimite creierul nostru semnalul de foame.

Ce poți face dacă natura a aranjat totul împotriva ta? Yeo are aceste cinci sfaturi – pe care le numește „adevăruri Yeo” – în prima sa carte, „Gene Eating: The Science of Obesity and the Truth about Dieting” – pentru a vă ajuta să mâncați sănătos pentru a pierde în greutate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol