26 februarie 2021, 6:50

Uniunea Europeană. Călătoriile neesențiale trebuie descurajate. Până în vară trebuie să se ajungă la 70% vaccinare

Călătoriile neesențiale trebuie descurajate, este concluzia la care a ajuns Uniunea Europeană. Concluzia îi aparține Ursulei von der Leyen, în urma unui summit prin videoconferinţă al celor 27 de țări. Situația este foarte gravă…

Preşedinta Comisiei Europene a estimat joi seară, după recomandările Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), că „toate călătoriile neesenţiale” trebuie „puternic descurajate”. „Suntem tot mai îngrijoraţi pe tema diferitelor mutaţii” ale coronavirusului, a recunoscut Ursula von der Leyen.

Călătoriile neesențiale trebuie descurajate. Zonele roșu închis

Ea a propus, de asemenea, o nouă definiţie mai exactă a zonelor de risc din punct de vedere sanitar, cu o nouă categorie „roşu închis” – acesta ar însemna nivelul maxim de alertă.  În cadrul UE, călătorii provenind din aceste regiuni ar putea fi supuşi obligaţiei de a face un test înainte de plecare şi de a intra în carantină la sosire.

În ce priveşte ţările din afara UE, „propunem măsuri suplimentare de securitate pentru călătoriile esenţiale spre Europa, de exemplu cerând un test înainte de plecare„, a adăugat ea.

În faţa mutaţiilor coronavirusului (britanică, sud-africană, braziliană, germană), mai contagioase, mai multe ţări au înăsprit restricţiile în ultimele zile, ca Germania marţi. Olanda a anunţat joi seară o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii cu începere de la orele 21:00, iar Portugalia închiderea şcolilor.

Franţa a anunţat că va impune cu începere de duminică călătorilor din alte ţări europene să prezinte un test PCR realizat cu 72 de ore înainte de plecare. O obligaţie care nu se referă la călătoriile esenţiale, la muncitorii frontalieri.

70% vaccinare până în vară

Uniunea a lansat un apel la accelerarea vaccinării, protejând 70% din populaţia adultă înainte de sfârşitul verii şi 80% din personalul sanitar şi cei în vârstă de peste 80 de ani până în martie.

„Este un efort enorm, dar realizabil”, a subliniat ea.

Pe lângă Pfizer-BioNTech, vaccinul Moderna este, de asemenea, autorizat în UE şi avizul Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) în privinţa celui de la AstraZaneca, deja utilizat în Marea Britanie, urmează să intervină înainte de sfârşitul lunii.

UE a semnat în total şase contracte pentru vaccinuri cu diverse companii farmaceutice şi este în discuţii cu alte două (Novavax şi Valneva), pentru peste 2,5 miliarde de doze potenţiale.

Grecia a pledat, de asemenea, pentru înfiinţarea unui certificat de vaccinare „standardizat” în UE, o propunere discutată la summit. Grecia vrea să îşi salveze industria turistică, dar ideea de a se servi de acest certificat pentru a permite persoanelor vaccinate să călătorească este considerată prematură de mai multe state membre, din cauza proporţiei reduse a populaţiei vaccinate şi a incertitudinilor cu privire la efectul vaccinului asupra transmiterii virusului, scrie Hotnews.

UPDATE

Uniunea Europeană a agreat ca certificatele de vaccinare să arate la fel în toate țările membre iar ulterior se va stabili cum vor fi folosite acestea, a declarat președintele Consiliului European Charles Michel în cadrul ședinței de joi, potrivit site-ului oficial al CE.

Membrii Consiliului European au convenit să lucreze la o formă standardizată și interoperabilă a dovezii de vaccinare în scopuri medicale.

„Credem că ar trebui să putem fi de acord asupra unor elemente comune care să fie incluse în certificatele de vaccinare în scopuri medicale. Și într-o etapă ulterioară vom stabili în ce circumstanțe vor putea fi utilizate aceste certificate”, a susținut președintele CE.

Citește și

“Am mutat 750 de tone de morți”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.