19 martie 2024, 4:46

ORICE VARIANTĂ E POSIBILĂ. În februarie va fi testat pe oameni un amestec de vaccinuri: AstraZeneca și Sputnik V

Cum nimeni nu poate paria pe eficiența vaccinurilor actuale și nici pe o durată îndelungată a efectelor acestora, oamenii de știință încearcă toate variantele pentru a pune stavilă noului coronavirus. Da, chiar și combinarea unor vaccinuri.

În prima parte a lunii februarie este prevăzută testarea pe oameni a unui vaccin contra Covid-19 în care sunt combinate o doză din produsul Sputnik V dezvoltat de Rusia cu o doză din cel dezvoltat de AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford. Anunțul vine de la șeful producătorului rus de medicamente R-Pharm pentru Reuters.

Scopul: creșterea eficienței produsului

AstraZeneca anunțase, pe 11 decembrie, că va testa combinarea vaccinului său contra Covid-19 cu cel rusesc, Sputnik V, o decizie despre care savanții ruși spun că va crește mult eficiența produsului.

Până la acest moment au fost date puține detalii despre locurile unde se vor desfășura testele și despre modalitatea de desfășurare a acestora, dar președintele consiliului de administrație al R-Pharm, Aleksei Repik, spune acum că vor începe curând.

Unde se vor desfășura testele

Testele vor fi desfășurate în Azerbaidjan, Argentina, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Belarus, dar și în alte țări, a declarat Repik.

O sursă Reuters apropiată Institutului Gamaleia, care a dezvoltat Sputnik V, a confirmat că testele vor începe în prima parte a lunii februarie, adăugând că printre țările ce vor participa se numără și Ucraina.

Voluntarii care vor participa la teste vor primi mai întâi vaccinul AstraZeneca, iar după 29 de zile pe cel rusesc.

Ambele vaccinuri folosesc adenovirusuri inofensive ca vehicule care duc instrucțiuni genetice în corpul uman cu scopul de a provoca celulele să producă anumite proteine, o abordare ce a mai fost folosită în vaccinul anti-Ebola.

Cum funcționează în general un vaccin

Vaccinurile conțin forme slăbite sau fragmente (proteine, informație genetică) ale unui microorganism, incapabile să producă boala;  ele au rolul de a genera (produce/declanșa) un răspuns imun ce protejează organismul în momentul în care acesta va intra în contact cu patogenul real.

Vaccinurile antrenează răspunsul imun propriu și specific organismului uman, inclusiv cel de memorie, prin care corpul învață să recunoască un anumit microorganism străin, să lupte eficient împotriva acestuia și astfel să împiedice îmbolnăvirea în momentul în care se va întâlni patogenul real, arată vaccinare-covid.gov.ro.

Ce tipuri de vaccin există în dezvoltare împotriva COVID-19?

Vaccinuri bazate pe proteine (vaccinuri subunitare): vaccinul conține proteine ale patogenului țintă sau fragmente din acestea obținute prin diferite procese tehnologice, dar nu și informația genetică necesară producerii lor.

Vaccinuri bazate pe vectori virali: vaccinul conține un virus modificat nepatogen (vector) în care sunt introduse fragmente din informația genetică a patogenului țintă. Unii vectori intră în celulele organismului și le furnizează informația necesară pentru a produce singure proteine ale patogenului țintă pentru a declanșa un răspuns imun, iar alții prezintă direct proteinele țintă pe suprafață.

Vaccinuri genetice: vaccinurile conțin fragmente de informație genetică de la patogenul țintă care odată ajunse în celulele de la locul administrării le permit acestora să producă singure proteine pentru a declanșa un răspuns imun.

Din această categorie fac parte vaccinurile bazate pe ADN și ARN-mesager. De notat că acestea nu presupun modificarea informației genetice a persoanei vaccinate. Fragmentele genetice livrate în vaccin sunt degradate/eliminate la un interval de timp scurt după vaccinare.

Vaccinuri inactivate: vaccinul conține o formă slabită (atenuată) sau inactivată a patogenului care este incapabilă să producă îmbolnăvirea.

Care sunt vaccinurile candidate pentru combaterea pandemiei de COVID-19

În acest moment, Comisia Europeană urmărește dezvoltarea unui portofoliu divers de vaccinuri candidate produse pe platforme diferite, astfel încât să crească șansele de a avea unul sau mai multe vaccinuri disponibile, după autorizarea de punere pe piață acordată de către Agenția Europeană a Medicamentului.

În tabelul de mai jos sunt prezentate vaccinurile care sunt în proces de evaluare pentru autorizare la nivelul Agenției Europene a Medicamentului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol