18 septembrie 2021, 15:51

Universitatea Sapientia vrea să lanseze specializarea de asistent medical cu studii superioare

Universitatea Sapientia din Transilvania vrea să lanseze, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginereşti din Miercurea Ciuc, o specializare care să pregătească asistenţi medicali cu studii superioare, au anunţat cei din conducerea universităţii, informează hirado.hu.

Potrivit comunicatului publicat pe pagina de internet a Universităţii finanţate de statul ungar, lansarea unei astfel de specializări a fost iniţiată de Spitalul de Urgenţă din Miercurea Ciuc şi Consiliul Judeţean Harghita.

La început cerinţele referitoare la cadrele didactice, respectiv la condiţiile de funcţionare vor fi asigurate în mare parte de Universitatea Semmelweis din Budapesta, urmând ca formarea de asistenţii medicali să înceapă în cadrul specializării externalizate a universităţii Semmelweis.

Potrivit acordului dintre cele două instituţii de învăţământ superior, părţile vor depune eforturi pentru ca noua specializare să fie preluată, cât mai curând posibil, de Universitatea Sapientia.

Portalul maghiar Szekelyhon.ro, care a scris despre conferinţa de presă, l-a citat pe Ede Lázár, decanul Facultăţii de la Miercurea Ciuc a Universităţii Sapientia, care a relatat că în prezent se lucrează la întocmirea dosarului de acreditare, care ar putea fi finalizat până în toamnă.

Judit Konrád, managerul spitalului din Miercurea Ciuc, a subliniat că de lansarea acestei specializări au mare nevoie atât
spitalul şi comunitatea medicală, cât şi oamenii din întreaga regiune, care merită să fie trataţi, la nevoie, de personal
instruit la cel mai înalt nivel.

După eveniment, Márton Tonk, rectorul Universităţii Sapientia, a declarat telefonic pentru agenţia ungară de presă MTI, că deocamdată este prea devreme pentru a vorbi despre momentul în care formarea de asistenţi medicali va şi începe.

În ultimele săptămâni şi luni s-a lucrat intens la întocmirea unui dosar de acreditare care să îndeplinească cerinţele din Ungaria. Procesul a fost accelerat de faptul că Spitalul Judeţean de Urgenţă Harghita a reuşit să îndeplinească câteva condiţii importante.

Rectorul a relatat că despre necesitatea lansării unei asemenea specializări s-a vorbit atât la Miercurea Ciuc, cât şi la Odorheiu Secuiesc, unde există deja o tradiţie în formarea infirmierilor.

Cu toate acestea, la Odorheiu Secuiesc nu este instruit personal medical cu studii superioare. Márton Tonk a mai adăugat că se doreşte ca în viitor, asistenţi medicali să fie formaţi atât în Miercurea Ciuc, cât şi în Odorheiu Secuiesc.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.