CITIRE

Unul dintre cele mai mari mistere privind Insula P...

Unul dintre cele mai mari mistere privind Insula Paștelui a fost rezolvat

Insula Paştelui, cunoscută şi cu denumirea de Rapa Nui de către localnici, a reprezentat un mister încă din momentul în care a fost descoperită de către europeni în jurul anului 1720.

Cele 900 de statui gigantice descoperite de primii europeni pe Insula Paştelui păreau inițial o contradicţie faţă de mica populaţie găsită acolo. Potrivit sciencedaily.com, primii vizitatori ai insulei au estimat că în zonă se aflau între 1500 şi 3000 de locuitori, ceea ce părea ciudat în comparaţie cu cele 900 de statui gigantice amplasate în jurul insulei. Cele 900 de statui gigantice descoperite de primii europeni pe Insula Paştelui păreau o contradicţie faţă de mica populaţie găsită acolo.

”Deşi se află într-o zonă complet izolată, locuitorii de pe Insula Paștelui au creat o structură socială complexă şi aceste opere de artă,  înaintea apariţiei unei schimbări dramatice”, a declarat Dr. Cedric Puleston, principalul autor al studiului din cadrul Universităţii California. ”Am încercat să rezolvăm această piesă de puzzle, pentru a ne da seama de numărul maxim al populaţiei înaintea decăderii. Se pare că pe insulă au trăit aproximativ 17500 de persoane în momentul apogeului”, a adăugat el, potrivit descopera.ro.

Dovezile arheologice anteriore prezintă faptul că indigenii ajungeau la 1500, 3000 de indivizi în secolul XVIII. Totuși, numărul populaţiei de pe Insula Paştelui rămâne şi în prezent o controversă. În afară de conflictele interne, decăderea populaţiei a fost pusă şi pe seama ”ecocidului” în timpul căruia resursele insulei au fost consumate în totalitate de locuitori, astfel că viaţa nu a mai putut fi susţinută de resursele din zonă.

Cercetătorii au mai descoperit că pe 19% din insulă se cultivau cartofi dulci, fiind principala sursă de hrană.  Prin intermediul datelor privind rata natalităţii şi cea a mortalităţii la diferite vârste în funcţie de existenţa hranei, cercetătorii au calculat numărul populaţiei pe care producţia l-ar fi putut susţine.

 

[Sursă imagine: thinglink.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.