30 aprilie 2024, 23:05

Urât, foarte urât! Decathlon aprovizionează în secret Rusia, deși a anunțat cu surle și trâmbițe că s-a retras

Au fost firme care s-au retras din Rusia, unele la primele zile de la începerea războiului din Ucraina, altele mai tîrziu, la presiunea publică. Au fost firme care au rămas și au încercat să motiveze această mișcare, față de lume și acționari, cu mai mult sau mai puțin succes. Și iat, sunt companii care au spus că se retrag…însă nu au făcut-o.

Una dintre acestea este Decathlon, poate cel mai mare brand din retail de produse sportive și care este deținut de familia miliardarilor francezi Mulliez (care mai dețin hipermarketurile Auchan, magazinele Kiabi și retailerul de bricolaj Leroy Merlin)

Gigantul francez de articole sportive Decathlon a continuat în secret să vândă îmbrăcăminte sportivă în Rusia, în ciuda retragerii oficiale în semn de protest faţă de războiul Rusiei în Ucraina, potrivit unei investigaţii media publicate marţi, transmit AFP și news.ro, preluate de HotNews.

Retailerul multinaţional, care a înregistrat anul trecut vânzări de 15,4 miliarde de euro (16,9 miliarde de dolari), a anunţat, la câteva săptămâni după invazia Rusiei în Ucraina, că se va retrage de pe piaţa rusă.

În luna octombrie a acestui an, şi-a vândut cele 60 de puncte de vânzare locale din Rusia către Desport, se arată în raportul publicat pe site-ul media de investigaţie Disclose, o mişcare care a fost prezentată ca marcând sfârşitul prezenţei sale în Rusia.

Totul…foarte discret

„Doar că nu a fost aşa”, se arată în raport.

În ultimele săptămâni, „foarte discret”, Decathlon a continuat să aprovizioneze Desport cu produse purtând mărcile sale emblematice Quechua, Wedze şi Kalenji, potrivit Disclose.

Citând documente interne, înregistrări video din surse deschise şi declaraţii ale unor foşti angajaţi, Disclose a afirmat că Decathlon a pus în aplicare „un sistem vast pentru a-şi ascunde exporturile ca parte a unui acord de furnizare cu Desport”, despre care a spus că a fost în valoare de cel puţin 12 milioane de dolari, folosind o companie fantomă din Dubai şi o filială cu sediul în Singapore.

Operaţiunea, relatează Disclose, a dus Decathlon „până la limitele legalităţii”.

„Am aflat în vara anului 2023 că Decathlon dorea să continue să îşi vândă produsele în Rusia”, a declarat o sursă anonimă care a părăsit recent compania.

„Am înţeles imediat că era un proiect secret”, a adăugat aceasta.

Schemă

Pentru a satisface cererea din Rusia, Decathlon a deturnat o parte din producţia sa destinată iniţial pieţelor din UE şi a sporit producţia la unităţile de producţie din Asia, potrivit raportului, explică Moscow Times.

Sancţiunile impuse de UE în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei la 24 februarie 2022 au făcut ilegală livrarea de arme, bunuri de lux sau echipamente care ar putea consolida capacitatea industrială către Rusia. Articolele sportive nu se regăsesc pe listă.

Solicitat de AFP pentru comentarii, Decathlon a declarat că „nu operează niciun magazin în Federaţia Rusă, nu angajează niciun angajat şi nu deţine nicio participaţie în companii active în această ţară”.

Dar, ulterior, a recunoscut că a furnizat hainele, afirmând că una dintre priorităţile sale în timpul ieşirii din Rusia a fost să asigure angajarea în continuare a personalului său.

„Pentru a finaliza tranzacţia, s-a convenit, în conformitate cu reglementările locale şi internaţionale în vigoare, să continuăm, pe o durată limitată, să furnizăm o cantitate limitată de produse, astfel încât noul proprietar să îşi poată lansa activitatea şi să păstreze locurile de muncă”, a transmis Decathlon.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol