25 aprilie 2024, 18:17

Urmează o criză a zahărului?

Deficitul tot mai mare de zahăr, precum şi creşterea preţului materiei prime extrem de importante, are un impact negativ mai ales asupra producătorilor de dulciuri, scrie cotidianul maghiar Nepszava, citat de Rador, scrie Hotnews.

Cu toate că producătorii oferă şi variante fără zahăr ale produselor tradiţionale, cumpărătorii nu sunt interesaţi de acestea. În această situaţie, producătorii vor creşte preţul dulciurilor, însă această creştere depinde şi de compoziția foarte diversă a materiei prime a produselor.

„Pe piaţa mondială, zahărul a fost tot mai ieftin timp îndelungat, însă anul trecut situaţia s-a schimbat pe neaşteptate, ceea ce trebuie să fie luat în calcul şi de producătorii de dulciuri”, a declarat pentru ziarul Népszava secretarul general al Asociaţiei Producătorilor de Dulciuri din Ungaria, Gábor Intődy.

Urmează o criză a zahărului? Ungurii au intrat în panică. Dar au și de ce!

Potrivit semnalelor venite din acest sector, o penurie de zahăr ar putea să se producă nu numai în Ungaria, ci în întreaga Europă.

Prețurile au crescut peste tot, dar în Ungaria pare a se fi instalat panica în privința viitoarei crize a zahărului.  Trebuie spus că problema este și (sau poate ÎN PRIMUL RÂND) una internă.

Ungaria nu poate produce suficient zahăr. Cumpărătorii se plâng de lipsa zahărului din magazine, magazinele limitează cantitatea care poate fi cumpărată sau, pur şi simplu, nu au acest produs, scrie G4Media.

Motivul producției interne insuficiente este simplu: prețul zahărului și al sfeclei de zahăr a fost nejustificat de scăzut în ultimii ani, drept urmare producătorii au redus în fiecare an suprafața cultivată cu sfecla de zahăr. Situația a fost agravată și mai mult de seceta din acest an. Acum, prețurile s-au dus brusc în sus, iar Ungaria are probleme. Anul acesta nu se va produce nici măcar un sfert din consumul intern.

Prețurile au luat-o razna în toată Europa

Potrivit Eurostat, în luna iulie, în Ungaria preţurile la produsele alimentare au fost mai mari cu 28,7% în comparaţie cu anul precedent. Această cifră este a doua cea mai mare din UE, doar în Lituania prețurile au crescut mai repede, cu 29,4 la sută.

În afară de Ungaria, Republica Cehă, Estonia, Bulgaria și Letonia se confruntă cu o inflație alimentară de 20% sau peste 20%, în timp ce în Polonia creșterea prețurilor a fost de doar 14%. Media UE este de 12,8 la sută, iar francezii se află la sfârşitul listei UE, cu o inflație alimentară de 7,2 la sută.

În Elveţia, care nu este membră a UE, preţurile au crescut cu 1,9%. Francul elveţian este unul din cele mai puternice valute din lume, acesta poate fi unul dintre motivele pentru care inflația alimentară este atât de scăzută în această ţară.

Criză de aprovizionare

Și totuși, chiar dacă Ungaria stă cel mai prost din Europa la acest capitol, nu înseamnă că Europa o duce cu mult mai bine.

O criză a aprovizionării cu zahăr în Europa este aproape sigură, au fost avertizați brutarii.

UE trebuie să ia măsuri pentru a evita penuria de zahăr, potrivit Comitetului Utilizatorilor Europeni de Zahăr (CIUS), un grup care reprezintă peste 15.000 de companii. Membrii CIUS achiziționează și utilizează aproape 70% din consumul anual de zahăr din Europa.

UE trebuie să stimuleze aprovizionarea cu zahăr, deoarece stocurile vor scădea sub nivelurile din 2009-2010 și 2010-2011, când utilizatorii s-au confruntat cu o „criză severă de aprovizionare”, potrivit unei declarații a CIUS. Stocurile ar putea scădea la un nivel record dacă importurile nu reușesc să îndeplinească previziunile UE.

Nu este pentru prima dată când CIUS se pronunță împotriva cotelor de producție ale UE, care limitează aprovizionarea la aproximativ 80% din necesarul său. Reguli stricte reglementează utilizarea oricărei producții care depășește această limită, cunoscută sub numele de zahăr „în afara cotelor”.

În altă ordine de idei, revenirea exporturilor europene de zahăr pe piețele mondiale anul viitor va reprezenta una dintre cele mai mari schimbări în acest sector de la reformele din 2006, când Bruxelles-ul a impus cote de producție și limite la export.

Restricțiile de producție și de export vor fi ridicate în cadrul reformelor politicii agricole comune, iar grupurile europene producătoare de zahăr vor putea produce și exporta oricât de mult doresc.

Taxe și impozite

Comisia solicită UE să elimine taxele și impozitele aplicate la volumele de zahăr din sfeclă și trestie de zahăr, puse la dispoziție prin accesul la stocurile de zahăr „în afara cotelor”.

În timpul crizei de aprovizionare din 2009, comercianții cu amănuntul au rămas fără stocuri de zahăr pentru consumul direct. Utilizatorii de zahăr au fost, de asemenea, afectați în mod direct, unele întreprinderi fiind nevoite să suspende temporar liniile de producție sau să își închidă activitatea de export.

UE ar putea să asigure aprovizionarea permițând producătorilor să vândă mai mult pe piața internă, autorizând licitații de import fără taxe vamale și suspendând o taxă pe cotele de import din anumite țări, a declarat CIUS. Comitetul pentru piețe agricole al Comisiei Europene urmează să se reunească pe 3 martie pentru a discuta despre piețele zahărului și cerealelor.

Muriel Korter, secretar general al CIUS, a declarat: „Situația este chiar mai critică decât în 2010. Ei [UE] trebuie să evite o criză”.

La începutul acestei luni, UE ar fi renunțat la planurile de a introduce o taxă pe zahăr, ca parte a „strategiei sale privind obezitatea”, scrie Bakeryinfo.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol