31 mai 2023, 9:30

Utilizatorii de țigări electronice ar putea avea un grad mai ridicat de afectare pulmonară vs. fumătorii de țigări convenționale

Un studiu publicat în The Journal of Nuclear Medicine arată că utilizatorii de țigări electronice au un grad mai crescut de afectare pulmonară comparativ cu cei care fumează țigări convenționale. Acest studiu este primul care aduce dovezi că vapatul determină un răspuns inflamator la nivelul plămânilor mai crescut decât fumatul țigărilor convenționale.

Studiile anterioare au demonstrat că există inflamație pulmonară cauzată de țigările electronice folosind imagini PET-CT obținute cu F¹⁸-FDG, un radiotrasor nespecific, captat de familia monocite/macrofage implicate în procesul inflamator.

Studiul actual folosește F¹⁸-NOS, un radiotrasor de nouă generație, care permite compararea gradului de inflamație pulmonară in vivo, prin țintirea unor mecanisme specifice ale mecanismului inflamator, scrie raportuldegarda.ro.

Consumul de tutun reprezintă un factor de risc prevenibil major, dar și o cauză principală de mortalitate la nivel global, fiind responsabil anual pentru aprox. 8 milioane de decese.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol