27 septembrie 2021, 7:48

Vaccinul anti-Covid19, potențial perturbator al ciclului menstrual

Femeile vorbesc din ce în ce mai mult despre efectul pe care vaccinul anti-Covid19 l-ar avea asupra ciclului lor menstrual. Când savanta americană Kate Clancy a evocat pe Twitter tulburările menstruale de acum câteva luni, alte mărturii ale femeilor s-au adunat pe rețelele de socializare, descriind perioade mai lungi sau mai scurte de întârziere sau chiar sindrom premenstrual.

Nu s-a stabilit încă nicio legătură între vaccinarea împotriva virusului Covid-19 și tulburările menstruale, Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor și Produselor de Sănătate tocmai a clasificat aceste tulburări drept „semnal potențial”:

  • 229 de cazuri înregistrate pe 27 iulie după un vaccin Pfizer BioNTech (din peste 6,4 milioane de injecții);
  • 36 de cazuri după Moderna (din peste 53 de milioane de doze).

 

În absența unei evaluări suplimentare pentru majoritatea cazurilor raportate, este dificil să se determine cu exactitate rolul vaccinului în apariția acestor sângerări menstruale sau genitale neașteptate.

Jessica Dahan Saal, medic ginecolog obstetrician, a spus că femeile cărora li se întâmplă aceste incidente ar trebui să fie liniștite, pentru că sunt efecte secundare marginale ale vaccinului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.