Dar de ce ești mai tot timpul trist(ă)? Dar ce ai? Dar chiar nu găsești bucurie în nimic? Dar adună-te odată! Depresia rămâne una dintre cele mai subapreciete boli ale secolului al XXI-lea.
Nu doar că societatea nu o conștientizează și nu e dispusă să o accepte ca orice altă boală psihică, dar tratamentul este departe de a da roade în mod garantat.
Depresia, numită medical depresie clinică sau depresie majoră, este o tulburare afectivă marcată de cel puțin două săptămâni la rând cu o dispoziție redusă față de majoritatea situațiilor care afectează viața profesională sau personală. Frecvent, poate fi însoțită de o stimă de sine scăzută, energie redusă, pierderea interesului pentru activități care erau plăcute anterior.
Se estimeaza că în 2021 depresia a devenit a doua cauză de dizabilitate la nivel mondial după bolile de inima. În prezent, conform OMS, 322 de milioane de oameni sunt diagnosticați cu depresie. Dintre acestea 4.4 milioane se află în Germania.
Cercetătorii cred că doar un număr mic de persoane conștientizează că suferă de depresie și sunt dispuși să ceară ajutor. Posibilele motive sunt frica de stigmatizare socială, ignoranța si orgoliul personal. Potrivit OMS, 5% din populația României suferă în mod oficial de depresie. Numărul persoanelor diagnosticate a crescut cu 18% în ultimii zece ani.
Injecție antidepresie
Până acum, soluțiile pentru tratarea depresiei erau psihoterapia și medicamentele antidepresive. Un nou studiu realizat de cercetători germani arată că o injecție cu botox ar ameliora simptomele depresiei și ar reduce emoțiile negative.
Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Hanovra (MHH) au testat efectele injectării toxinei botulinice în fruntea unui pacient. Efectele cercetării arată că injectarea ameliorează simptomele depresiei. Ea are efecte pozitive și în cazul pacienților Borderline prin reducera emoțiilor negative.
Toxina botulinică este un blocant neuromuscular obținut dintr-o bacterie numită Clortridium botulinum. Toxina botulinică, odată injectată, slăbește sau intrerupe contracția musculaturii din zona pe care dorim să o tratăm. Este metoda ideală de tratatament pentru treimea superioară a feței.
Tratament cu botox
Cercetătorii au arătat că toxina botulinică afectează o anumită zonă a creierului care este responsabilă pentru declanșarea și prelucrarea fricilor. Primele rezultate apar după patru săptămâni de la injectare în cazul pacienților borderline.
În comparație, un grup de pacienți care a fost tratat doar prin acupunctură nu a avut parte de niciun efect neuronal, conform imaginilor CT obținute.
„Starea și emoțiile negative se răsfrâng nu doar în interior, ci și în interior. Apar pe fața persoanei prin activarea a două grupuri de mușchi la supărare, nervi sau tristețe. Deasupra nasului, între sprâncene apar riduri, care tocmai asta indică”, notează cercetătorii.
Injecția cu botox în această regiune elimină aceste riduri și inhibă comunicarea între mușchii frunții și creier. Se reduce intensitatea emoțiilor, fiindcă mimica feței și starea psihică sunt strâns legate una de alta.
„O frunte relaxată transmite un sentiment pozitiv. Efectele injectării durează minimum trei luni. Injecția nu este atât de costisitoare precum alte metode de terapie. Riscurile secundare sunt reduse, iar acceptarea în rândul pacienților este ridicată”, susține coordonatorul proiectului prof. Dr. Tillmann Kruger.
În colaborare cu Universitatea San Diego-California s-a ajuns la concluzia că botoxul ajută și împotriva atacurilor de panică și a anxietății. Pentru asta, este nevoie de injecții suplimentare în mușchii capului, în membrele superiore și inferioare și în mușchii cefei.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol