29 martie 2024, 17:43

Vaccinarea persoanelor sub 65 de ani se amână pentru câteva zile. TOATE detaliile despre noua fază a crizei vaccinurilor

O nouă amânare în cea de a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Autoritățile au anunțat vineri că vor fi amânate la vaccinare cele 66.884 persoane sub 65 de ani, pentru administrarea primei doze de vaccin.

Este vorba despre pacienți cu boli cronice și angajați din categoriile considerate esențiale, care erau programați între 30 ianuarie și 11 februarie și vor fi reprogramați începând cu 16 februarie.

Nu sunt doze suficiente de vaccin, după ce autoritățile se bazau pe cele de la Moderna, însă informațiile din acest moment arată că vom primi mai puține doze de vaccin. În aceste condiții, autoritățile preferă să le asigure pe cele pentru rapel persoanelor care au fost deja imunizate.

Înainte de această decizie a mai fost anunțată o altă amânare cu 10 zile pentru persoanele din categoriile esențiale.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, că România are în prezent un deficit de 117.000 de doze de vaccin anti-Covid, aşa că, începând cu 28 ianuarie, se decalează cu zece zile toate persoanele programate pentru prima doză, care deservesc activități esențiale.

Potrivit Comitetului de coordonare a vaccinării, începând cu 28 ianuarie, 35.304 persoane care deservesc activități esențiale programate la vaccinare în perioada 28 ianuarie–11 februarie sunt în curs de replanificare pentru administrarea primei doze. Programarea la vaccinare a acestor persoane s-a amânat cu 10 zile, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării inițiale, amintesc autoritățile.
Potrivit sursei citate, ca măsură de siguranță, pentru asigurarea administrării rapelului la persoanele cărora li s-a administrat doza 1, s-a decis reprogramarea, începând cu data de 30 ianuarie, a celor 66.884 persoane sub 65 de ani, pentru administrarea dozei 1. Acestea erau programate între 30 ianuarie și 11 februarie, iar vaccinarea a fost amânată și vor fi reprogramate începând cu 16 februarie, în ordinea planificării inițiale.

La solicitările repetate ale jurnaliștilor, reprezentanții Comitetului de coordonare a vaccinării au precizat că dintre cei reprogramati din 30 ianuarie, 6% sunt din etapa I, 41% sunt persoane programate pe categoria „esențiali” (validați și cu boală cronică la CNAS) și 53% sunt programați în categoria boli cronice, scrie hotnews.ro.

Motivele invocate sunt:

  • Diminuarea cantităților de vaccin livrate anterior de BioNTech Pfizer, precum și lipsa predictibilității privind tranșele de vaccin livrate de compania Moderna, pentru lunile februarie și martie. Comitetul de coordonare a vaccinării precizează că această companie farmaceutică a anunțat, astăzi, livrarea, la data de 5 februarie, a 42.000 de doze (reducere de aproximativ 20%), însă a oferit asigurarea că numărul acestora va fi suplimentat ulterior;
  • Comunicatul EMA din 28 ianuarie privind modificarea Rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP) Comirnaty, respectiv clarificarea indicației de administrare a dozei de rapel la exact 21 de zile după administrarea primei doze.
Conform sursei citate, persoanele cu vârsta peste 65 ani rămân la programarea inițială. Totodată, se va continua vaccinarea persoanelor din centrele rezidențiale și medico-sociale, a persoanelor dializate, imobilizate sau nedeplasabile și a celor fără adăpost.
Fiecare persoană va fi înștiințată prin SMS cu privire la data și intervalul orar la care a fost reprogramată pentru vaccinare, va primi prin e-mail o nouă recipisă și va regăsi informațiile în secțiunea „Programările mele” din contul realizat în platforma de programare. Totodată, noile date vor fi comunicate și telefonic, adaugă Comitetul de coordonare a vaccinării.
Autoritățile mai spun că această situație este una temporară, până la data de 15 februarie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol