19 martie 2024, 11:13

”Esențialii” au început să primească mesaje privind amânarea vaccinării. Care sunt noutățile

Nedoritul, dar previzibilul anunț potrivit căruia începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta doza de rapel și vaccinarea persoanelor vulnerabile – bolnavi cronici și persoane peste 65 de ani -, începe să se transpună în realitate.

Primele mesaje

Persoanele din categoria ”esențialilor” au început să primească miercuri, 27 ianuarie, mesaje de tip SMS și e-mail, prin care sunt anunțate că sunt reprogramate la vaccinare. Este vorba despre cei care aveau programare în ziua de 29 ianuarie, care acum sunt chemați la vaccinare la 9 februarie.

”Salut,

Ai primit fișierul ce conține confirmarea reprogramării la vaccinarea împotriva COVID-19.
Dacă nu te poți prezenta, anulează programarea prin intermediul platformei, cu cel puțin o zi înainte de prezentarea la centrul de vaccinare.
După anulare, te poți reprograma.

O zi frumoasă!
Echipa #ROVaccinare”, este mesajul primit la adresa de e-mail precizată la programare.

Rapelul, după o lună!

Noutatea este că rapelul nu mai figurează, așa cum era recomandat de producătorul vaccinului Pfizer/BioNTech, la 21 de zile. Conform programării rapelului, acesta se va efectua în ziua de 9 martie. Deci la o lună distanță de administrarea primei doze.

Anunțul privind amânarea cu 10 zile a programărilor ”esențialilor” a fost făcut marți de medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național pentru coordonarea activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, într-o conferință de presă.

Doar jumătate din dozele de vaccin programate au fost recepționate

Este soluția găsită de autorități după ce săptămâna trecută România a primit doar jumătate din dozele de vaccin programate pentru a fi livrate.

Dintre persoanele care deservesc activități esențiale, vor fi extrași și reprogramați cu 10 zile întârziere cei care au vârsta sub 65 de ani și nu figurează în evidențe cu boli cronice, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Întrebare

Rămâne însă o întrebare. Printre ”esențialii” programați de instituțiile în care lucrează sunt, evident, și persoane care figurează cu boli cronice. Dar cum acestea au fost introduse în sistem de angajator, nu de medicul de familie, cum mai pot demonstra că sunt, totuși, în categorie de risc?

În total, este vorba despre aproximativ 35.000 de persoane care vor fi reprogramate la vaccinare. Persoanele care vor fi reprogramate vor fi anunțate prin mail sau sms.

Cei reprogramați reprezintă o medie de 3.000 de persoane pe zi

Programările sunt decalate timp de 10 zile, iar începând din 9 februarie se reintră în normal. Cei reprogramați reprezintă o medie de 3.000 de persoane pe zi și nu vor afecta programările deja stabilite în luna februarie, spune coordonatorul campaniei de vaccinare.
Valeriu Gheorghiță a explicat că avem un deficit de doze de 117.000, generat în mare parte de faptul că saptămâna trecută am recepționat cu aproximativ 50% mai puține doze de la Pfizer-BioNTech.
„Soluția noastră pentru continuarea campaniei de vaccinare fără să afectăm doza de rapel, a persoanelor cu vârsta peste 65 de ani și a bolnavilor cronici este că începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoane pentru doza 1, practic o programare de pe 28 ianuarie se mută pe 8 februarie.”

Perioadă mai dificilă

Este o perioadă mai dificilă până pe 5 februarie„, a subliniat Valeriu Gheorghiță, adăugând că putem depăși această perioadă fiind solidari.
În acest moment, capacitatea de vaccinare este complet dependentă de numărul dozelor livrate„, a adăugat președintele Comitetului național pentru coordonarea activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.
Este o situație cu care se confruntă și alte țări, care au fost nevoite să decaleze rapelul sau să reprogrameze unele categorii de persoane„, afirmă președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Șase scenarii pregătite

În situația în care vor mai exista amânări ale livrării tranșelor de vaccin, autoritățile au pregătite ȘASE scenarii care presupun amânarea vaccinării anumitor categorii de persoane, a precizat Valeriu Gheorghiță.
În ceea ce privește programările realizate până acum în etapa a doua, peste 72% dintre cei programați sunt persoane din categoria peste 65 de ani și bolnavi cronici.
32,3% dintre cei vaccinați până acum în etapa a doua sunt personal esențial, iar restul de aproape 68% sunt persoane cu afecțiuni cronice și persoane cu vârsta peste 65 de ani, potrivit lui Valeriu Gheorghiță.
Obiectivul pentru prima etapă a campaniei de vaccinare – personal medical – a fost atins, 90% dintre persoanele țintă în această etapă fiind în acest moment vaccinate sau în curs de a fi vaccinate (sunt programate la vaccinare), a mai spus medicul Valeriu Gheorghiță.
În țara noastră au fost irosite 1.294 de doze – 0,29% din totalul de doze distribuite, abateri de la lanțul de frig, deteriorarea flacoanelor și așa mai departe, a explicat Valeriu Gheorghiță.
În România s-au înregistrat până acum 1.200 de reacții adverse comune și minore la persoanele vaccinate și nu avem reacții în curs de investigare.

UPDATE

România va începe, de la 1 februarie, vaccinarea cu serul produs de compania americană Moderna, potrivit unui comunicat al Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV). Totodată, persoanele care nu s-au putut vaccina, deși au fost programate, vor fi reprogramate peste zece zile, iar vaccinarea lor va începe din data de 28 ianuarie.

„Începând cu data de 1 februarie, la nivelul centrelor de vaccinare din România, va începe administrarea vaccinului Moderna pentru care rapelul se realizează la 28 de zile. Totodată, începând cu data de 28 ianuarie, se pune în aplicare procesul de reprogramare a persoanelor incluse în Etapa a II-a de vaccinare din categoria domenii esențiale”, se arată într-un comunicat al CNCAV.

Potrivit sursei citate, o persoană programată inițial pentru administrarea primei doze la data de 28 ianuarie va fi reprogramată la data de 8 februarie cu rapel la data de 8 martie (28 zile).

„În ceea ce privește reprogramarea persoanelor din Etapa a II-a din categoria domenii esențiale, aceasta se face prin intermediul platformei informatice, în ordinea realizării programărilor inițiale, la centrele de vaccinare unde acestea erau programate inițial. CNCAV a formulat deja noile cerințe operaționale către Serviciul de Telecomunicații Speciale, astfel încât procesul de reprogramare să se desfășoare optim. Toate persoanele ce vor fi reprogramate vor fi înștiințate prin SMS și e-mail unde vor fi specificate noile date și intervale orare pentru administrarea vaccinului. De asemenea, prin e-mail vor primi o nouă recipisă care conține noile date de programare, existând, totodată, posibilitatea de vizualizare a recipisei în secțiunea „Programările mele”, direct în platformă”, mai arată CNCAV.

„Precizăm că pentru persoanele programate în Etapa a II-a, exceptând persoanele din domeniile esențiale, se menține același ritm de vaccinare. Vaccinarea continuă pentru persoanele din centrele rezidențiale, dializați, persoane nedeplasabile și cele fără adăpost. CNCAV a transmis o informare către toate centrele de vaccinare privind aceste măsuri, precum și Procedura privind vaccinarea cu dozele Moderna, astfel încât ambele vaccinuri să fie utilizate în strictă conformitate cu caracteristicile fiecărui tip de vaccin pentru populația planificată. Vă asigurăm că CNCAV și toate instituțiile implicate în organizarea și desfășurarea campaniei de vaccinare depun cu toată responsabilitatea eforturi pentru ca fiecare persoană programată să beneficieze de vaccin”, precizează sursa citată.

Astăzi, premierul Florin Cîțu a declarat că România primește săptămânal 14.000 de doze de vaccin anti-Covid de la compania Moderna, însă administrarea vaccinului nu a început încă, deși campania de vaccinare a întâmpinat probleme din cauza reducerii cantității de vaccin livrate de Pfizer/BioNTech, scrie digi24.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol