O singură doză de vaccin HPV tetravalent ar putea fi suficientă pentru a proteja fetele și femeile împotriva cancerului de col uterin – este concluzia la care au ajuns experții Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IARC), parte din Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Concluzia a venit după ce au evaluat noile dovezi care indică faptul că o singură doză de vaccin HPV ar putea oferi o protecție comparabilă cu cea oferită de două sau trei doze.
Recomandările se regăsesc în IARC Evidence Summary no. 4 și au fost publicate cu ocazia Săptămânii Europene a Imunizării. Înainte de această evaluare, recomandarea OMS era ca fetele și femeile să primească două sau trei doze de vaccin HPV, în funcție de vârstă.
Studiul IARC care stă la baza recomandării a fost realizat în India și a implicat 15.000 de fete care au primit una, două sau trei doze de vaccin tetravalent HPV, fiind urmărite pe o perioadă de 10 ani.
Mai exact, în septembrie 2009, IARC a inițiat un studiu multicentric randomizat, finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates, pentru a compara eficacitatea a două versus trei doze de vaccin HPV (Gardasil) la fetele necăsătorite cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani din India.
Studiul a fost convertit într-un studiu longitudinal tip cohortă după suspendarea bruscă a vaccinării HPV de către Guvernul Indiei, în aprilie 2010. Până atunci, 4.348 de participante primiseră trei doze, 4.980 primiseră două doze (la 6 luni distanță), iar 4.949 primiseră o singură doză.
Niciuna dintre fetele vaccinate cu o singură doză nu a prezentat leziuni de grad înalt, asociate cu infecția cu HPV16 sau HPV18 în decursul perioadei de urmărire.
Mai multe detalii, AICI
Comentariile sunt oprite pentru acest articol