20 aprilie 2024, 10:42

Vaccinul anti-HPV este disponibil la medicii de familie şi la Direcţiile de Sănătate Publică. De ce este acesta crucial

Vaccinul anti-HPV, foarte eficient în prevenirea cancerului de col uterin și nu numai, este disponibil la medicii de familie şi la Direcţiile de Sănătate Publică, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Ministerul a adăugat că în primele 7 luni ale anului au fost înregistrate peste 30.000 de solicitări de vaccinare, mai mult de jumătate pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 – 14 ani.

Pentru imunizarea tinerelor de până la 14 ani sunt necesare două doze, iar după această vârstă, câte trei doze.

Vaccinarea este gratuită

Vaccinarea împotriva HPV este gratuită şi se realizează în cabinetele medicilor de familie, la fetele cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani, pe baza solicitărilor depuse.

Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare pentru imunizare.

Infecția cu HPV afectează atât femeile, cât și bărbații

Există peste 150 de tipuri de Human Papilloma Virus (HPV). Infecția cu HPV afectează atât femeile, cât și bărbațîi. Virusul se transmite prin contact sexual sau orice alt tip de contact direct pe piele.
Infecția cu HPV este cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală a tractului genital. Se consideră că aproape fiecare persoană activă sexual este infectată cel puțin o dată pe parcursul vieții. Anumite tipuri de HPV determină la nivelul pielii apariția verucilor sau negilor, iar altele au risc crescut cancerigen.

Tulpinile responsabile de majoritatea cancerelor de col uterin

Infecția cu HPV a fost identificată în 99% dintre cazurile de cancer cervical diagnosticate.

Cele mai frecvente opt tulpini de HPV (16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58) sunt responsabile de aproximativ 90% dintre cancerele de col uterin. O modalitate eficientă și recomandată de a preveni infecția cu HPV este vaccinarea care este recomandat să se înceapă la vârstă de pre-adolescență.

Vaccinarea împotriva HPV îi oferă copilului protecție sigură și de lungă durată.

În România, vaccinarea anti-HPV este inclusă în Calendarul Național de Imunizare pentru fetele din grupa de vârstă 11 – 14 ani.

Dar ce este HPV?

HPV reprezintă prescurtarea din engleză a Human Papilloma Virus (în română este cunoscut sub denumirea de virusul Papiloma uman). HPV reprezintă un grup de peste 150 de virusuri înrudite. Fiecărui virus i s-a atribuit un număr care reprezintă tipul de HPV, un anumit tip fiind denumit, de exemplu, HPV 16.

Se numește papiloma virus, deoarece unele tipuri de HPV determină apariția verucilor (negilor) sau a papiloamelor, care sunt tumori benigne (nu sunt cancer). Totuși, anumite tipuri de HPV pot determina cancer. 99% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de infecția persistentă cu HPV. De asemenea, virusul este răspunzător de unele tipuri de cancer la nivelul vaginului, vulvei, anusului, penisului, scrotului și orofaringelui (la nivelul gâtului și gurii).

Virusurile HPV infectează și supraviețuiesc doar în anumite celule denumite celule epiteliale scuamoase. Aceste celule se găsesc pe suprafață pielii și pe suprafețele umede (mucoase), că de exemplu:

  • Vagin, vulvă (în jurul exteriorului vaginului), col uterin
  • Prepuș (partea interioară) și uretră (segmentul de la nivelul penisului)
  • Anus
  • Nas, gură, gât (orofaringe)
  • Pleoape (partea interioară)
  • Trahee și bronhii

75% dintre tipurile de HPV cauzează veruci (negi) la nivelul pielii – frecvent la nivelul brațelor, toracelui, mâinilor și picioarelor.

Restul de 25% sunt considerate virusuri care afectează mucoasele și sunt denumite virusuri HPV genitale sau anogenitale deoarece infectează frecvent zona genitală și anală.

Contactul sexual protejat, cu prezervativ, NU poate preveni infectarea!

40 dintre tipurile de HPV se transmit prin contact sexual, 2 tipuri cauzează veruci genitale, iar 12 dintre acestea au risc crescut cancerigen. Virusurile se transmit prin orice tip de contact sexual (oral, anal, vaginal), prin atingere și frecare cu tegumentele genitale infectate, nefiind nevoie de penetrare pentru transmitere. De asemenea, contactul sexual protejat (cu prezervativ) nu poate preveni infectarea. 

Câte tipuri de vaccin există

În prezent, există 3 tipuri de vaccinuri HPV: Gardasil, Gardasil 9 și Cervarix: 

Toate cele 3 vaccinuri previn infecția împotriva HPV 16 și 18, două tipuri de HPV cu risc cancerigen înalt care cauzează leziunile pre-canceroase de la nivelul colului uterin (neoplaziile intraepiteliale cervicale – CIN) și 70% dintre cancerele de col uterin și aproximativ 50% dintre cancerele vaginal, vulvar, penian.

Tulpina HPV 16 este frecvent implicată în cancerul anal.Gardasil previne, în plus, infecția împotriva HPV 6 și 11 care cauzează 90% dintre verucile vaginale (negii vaginali).

Gardasil 9 previne infecția împotriva acestor 4 tipuri de HPV la care se adaugă prevenția față de încă 5 tipuri HPV cancerigene (HPV 31, 33, 45, 52 și 58) și care sunt răspunzătoare împreună de încă 10-20% dintre cazurile de cancer de col uterin.

Gardasil 9 oferă astfel cea mai completă protecție antivirală.Începând cu anul 2020, în Statele Unite este aprobat pentru utilizare doar Gardasil 9.

Cervarix și Gardasil sunt folosite în continuare în alte țări. În România, în campania națională de vaccinare împotriva HPV începută în anul 2020 este utilizat vaccinul Gardasil 9. 

Australia are cel mai bun program de prevenire a cancerului de col uterin din lume. În 2007, Australia a devenit prima țară care a lansat un program național de vaccinare împotriva HPV care la ora actuală este considerat cel mai de succes din lume în prevenirea cancerului de col uterin. În 2013, in programul de vaccinare HPV au fost incluși și băieții.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol