13 aprilie 2021, 7:53

Vaccinul de referință pentru cancerul cerebral trece de prima fază a studiilor la om

Un nou vaccin conceput pentru a ajuta sistemul imunitar al unui pacient să țintească mai bine tumorile cerebrale este în dezvoltare și a trecut de prima fază a cercetării la om. Datele sugerează că vaccinul experimental este sigur și stimulează un răspuns imun semnificativ, care încetinește progresia tumorii. Este în plan un test mai elaborat în faza doi. Rezultatele studiului au fost publicate în revista științifică Nature.

Glioamele difuze sunt un tip de cancer de creier deosebit de dificil de tratat. Ele se pot răspândi în creier, ceea ce face dificilă eliminarea lor prin intervenția chirurgicală tradițională. Aceste tumori au adesea o caracteristică în comun: peste 70% dintre glioamele de grad scăzut au o singură mutație genetică care afectează o enzimă numită izocitrat dehidrogenază 1 (IDH1). Această mutație IDH1 este unică la glioame și duce la crearea unor proteine ​​noi numite neoepitopi. Michael Platten, de la Centrul German de Cercetare a Cancerului, lucrează de ani de zile pentru a crea un vaccin care să ajute sistemul imunitar al unui pacient să învețe să vizeze aceste celule mutante IDH1.

În 2015, după ani de dezvoltare și teste pe animale, cercetătorii au început în cele din urmă un studiu la om pentru noul lor vaccin IDH1 . Primul pas a fost de a investiga cât de sigur a fost vaccinul la subiecții umani și de a explora ce fel de răspuns imun a declanșat. Cercetătorii au descoperit că 93% dintre pacienți au prezentat un răspuns eficient la vaccin. Celulele T imune care vizează în mod specific mutația IDH1 au fost detectate la acei pacienți receptivi.

Platten este prudent în ceea ce privește exagerarea rezultatelor acestui studiu de fază 1, spunând că nu se pot trage alte concluzii de eficacitate fără studii mai mari și un grup de control.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.