28 mai 2022, 13:56

Val de căldură arctică în cea mai nordică aşezare din lume. Ce noi recorduri a depășit încălzirea globală

În Alert, o localitate situată la 900 de km de Polul Nord, s-a stabilit un nou record de temperatură. Mercurul termometrelor a urcat la 21 de grade Celsius. Specialiștii au lansat un nou termen: val de căldură arctică.

Este fără precedent din punct de vedere statistic, este unul dintre sutele şi sutele de recorduri doborâte de încălzirea globală”, a precizat pentru AFP Armel Castellan, meteorolog în cadrul Ministerului canadian al Mediului, potrivit stirileprotv.ro.

Un expert canadian a apreciat că schimbările climatice au o influență directă sau indirectă asupra temperaturilor record, mai ales că regiunea arctică se încălzește de trei ori mai rapid decât alte zone de pe glob.

Crucea Roșie Internațională a distribuit un ghid care se referă la măsurile pe care administrațiile marilor orașe trebuie să le ia urgent pentru a limita problemele provocate de caniculă. Între acestea figurează sisteme de alertare, configurarea unor linii de urgență pentru categorii vulnerabile, plantarea de copaci și amplasarea unor stații de climatizare în marile aglomerări urbane, relatează stiri.tvr.ro.

Alert este o bază militară permanentă stabilită pe paralela 82, care serveşte în special ca punct de interceptare a comunicaţiilor ruse, iar din 1950, aici se află şi o staţiune meteorologică.

sursa foto: ziaristii.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol