30 august 2023, 13:31

Vești bune: Fermierii vor primi o subvenție pe 50% din consumul de motorină

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anunțat că fermierii români urmează să primească o subvenție pe 50% din consumul de motorină pe anul 2022.

Schema de ajutor de stat prin care fermierii vor primi o subvenție de 50% pe consumul de motorină din anul 2022 urmează să fie aprobată în Guvern în următoarele două săptămâni.

„În următoarele două săptămâni, Guvernul României prin Ministerul Agriculturii va veni cu o schemă de ajutor de stat pentru fermierii români din sectorul vegetal, care vor primi o subvenție pe 50% din consumul de motorină din anul 2022. Vorbim aici pentru porumb, rapiţă, floarea soarelui şi orz, deoarece pe grâu s-a dat o schemă de ajutor.

Practic, fermierii vor primi, pe lângă cei 1,56 lei pe acciză, încă 2 lei pe litru, ceea ce înseamnă un sprijin de 3,56 lei/litru de motorină. […] Am găsit această formă juridică şi legală de a acorda acești bani, pentru a nu ne aduce în faza în care prin controalele pe care urmează să le facă Comisia Europeană să dăm explicații sau să solicităm fermierilor români banii înapoi pe aceste ajutoare”, a spus ministrul Agriculturii, citat de Tion.

Florin Barbu susține că acest ajutor va fi pre-notificat la Comisie, însă până la 30 septembrie acest act normativ trebuie aprobat, iar până la 31 decembrie banii trebuie să fie în conturile fermierilor.

Comisia Europeană a propus recent un sprijin financiar în valoare de 33,9 milioane de euro pentru România din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), ca urmare a daunelor cauzate de seceta severă din vara anului 2022. Propunerea are însă nevoie de aprobarea autorității bugetare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol