30 mai 2024, 19:10

UE transformă mașinile în electrocasnice. Etichete cu autonomia/consumul puse la vedere

Ca și când atunci când îți alegi o mașină nu te-ar interesa consumul (la cât a ajuns prețul carburantului) sau care este valoarea autonomiei în cazul mașinilor electrice. Ca și când acesta nu ar fi cel mai important aspect – și ar putea fi neglijat.

În fine, ideea e că UE vrea ca etichetele cu aceste specificații să fie mult mai vizibile, pe coduri de culoare, asemenea frigiderelor.

Etichetele ar urma să conțină, în cazul autoturismelor cu ardere internă, și date despre noxe.

Schimbări

Anul 2024 rezervă multe schimbări pentru conducătorii auto. De exemplu, unele sisteme de asistență vor deveni obligatorii – printre altele, anumite vehicule vor trebui să fie echipate în viitor cu o cameră de mers înapoi. Există, de asemenea, unele schimbări pentru șoferii din traficul rutier – se vor aplica noi reguli și interdicții, informează Echo24.de.

Și acum mai există o altă inovație: din luna mai va fi introdusă o nouă „etichetă auto”.

Guvernul federal al Germaniei a decis deja cu privire la noua etichetă auto: etichetarea va fi implementată de la 1 mai

Noua etichetă este menită să ajute consumatorii – dealerii și producătorii vor trebui să o implementeze în curând. În viitor, consumatorii vor fi mai bine informați cu privire la consumul de combustibil și emisiile potențialului lor automobil nou cu ajutorul unei etichete.

Un amendament la regulamentul privind etichetarea consumului de energie pentru autoturisme a intrat în vigoare vineri (23 februarie), a anunțat Ministerul Federal al Economiei de la Berlin. Scopul modificării este de a îmbunătăți semnificativ informarea consumatorilor și de a adăuga alte detalii importante.

Mai multă transparență

„Etichetarea îmbunătățită a mașinilor noi aduce mai multă transparență atunci când se cumpără o mașină”, a declarat ministrul federal al Economiei, Robert Habeck (Verzi), potrivit comunicatului de presă.

În viitor, valorile consumului și ale emisiilor vor trebui să fie etichetate pe baza unei proceduri de măsurare a testelor mai realiste. Motivul modificării a fost o schimbare la nivel european a procedurii de măsurare a testelor.

Ce conține eticheta

Punerea în aplicare va avea loc începând cu 1 mai 2024, când dealerii și producătorii vor trebui să implementeze eticheta auto, potrivit Ministerului Federal al Economiei. Eticheta trebuie să fie afișată direct pe autovehicul la reprezentanță sau conținutul acesteia trebuie să fie indicat în mod corespunzător la achiziționarea prin internet.

Clasele de CO2 codificate pe culori arată dintr-o privire câte emisii de CO2 emite o mașină în comparație cu modelele alternative, potrivit comunicatului. Clasele de emisii se bazează acum pe emisiile absolute de CO2, iar greutatea vehiculului nu mai joacă niciun rol.

În plus, va fi introdusă o etichetă separată pentru fiecare tip de propulsie, ceea ce va oferi clienților informații mult mai relevante, se arată în comunicat. În cazul mașinilor complet electrice și al hibrizilor plug-in, vor fi indicate, de asemenea, consumul de energie electrică și autonomia electrică. Eticheta autoturismului ar oferi, de asemenea, informații despre costurile anuale cu energia pentru un kilometraj de 15.000 de kilometri și despre taxa auto curentă pentru noul autovehicul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol