29 mai 2022, 1:54

Vești bune pentru amatorii de reduceri. Ia startul cel mai așteptat program Rabla pentru electrocasnice

Cu toate că cea mai aștepătată perioadă a reducerilor din an a trecut, cei de la conducerea statului au decis să facă un cadou de sărbători românilor care își doresc un electrocasnic nou. Cel mai râvnit program Rabla pentru electrocasnice a fost aprobat de Parlament și va scăpa milioane de români de frgiderrele și mașinile de scăpat vechi din locuințe. 

Ordinul ministrului mediului nr. 1172/2018 pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic a fost publicat pe 21 noiembrie 2018, în Monitorul Oficial.

Pentru a-şi schimba maşina de spălat, frigiderul şi aparatul de aer condiţionat, românii vor trebuie să se înscrie într-o aplicaţie, iar după aprobare vor avea 60 de zile pentru a-şi utiliza voucherele.

Cu toate acestea, pentru a putea intra în posesia voucherelor mult dorite, doritorii trebuie să împlinească cumulativ o serie de condiții.

În primul rând trebuie să fie o persoană fizică cu domiciliul în România; să nu aibăobligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare, la data achiziţionării EEE; să abiă minimum 18 ani împliniţi în momentul înscrierii în aplicaţia informatică și să fie posesor al unui buletin/cărţi de identitate valabil/ă în momentul înscrierii în program.

Mai mult decât atât, aceștia sunt obligați să predea un DEEE echivalent în momentul achiziţionării unui EE și să îşi dă acordul cu privire la prelucrarea de către Autoritate a tuturor datelor şi informaţiilor furnizate, precum şi cu privire la transmiterea acestora către terţe instituţii sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligaţiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situaţii şi statistici.

Criteriile de eligibilitate a echipamentelor achiziţionate în cadrul programului Rabla electrocasnice 2018: Sunt eligibile în cadrul programului achiziţiile de electrocasnice care au ca rezultat creşterea eficienţei energetice până la clasa A++ sau A+++, cel puţin.

Prin program se finanţează maşini de spălat rufe, aparate de aer condiţionat şi frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice.

Valoarea voucherelor primite va fi de:

– 200 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++

– 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++

– 300 lei pentru aparate de aer condiţionat cu eficienţa energetică la răcire (A+++/ A++)

– 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A++

– 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A+++

DEEE – deşeu de echipament electric şi electronic de uz casnic;

EEE – echipament electric şi electronic de uz casnic nou;


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol