29 martie 2024, 4:38

Viața după COVID-19. “Vom avea o nouă normalitate, nu va mai fi ca înainte”

Potrivit celui mai recent studiu realizat de INSCOP, 68,3% dintre români sunt de părere că epidemia de coronavirus este reală și periculoasă pentru sănătate, 76,6% consideră că vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a ne apăra față de unele boli, iar 70,4% dintre cei intervievați apreciază că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile – sunt principalele date rezultate din sondajul de opinie realizat de INSCOP.

Patru specialiști, despre viața post-vaccinare

Emisiunea ”Serviciul de noapte cu Maria Țoghină”, de la Radio România Actualități, a reunit experiența a patru medici români renumiți, care au vorbit despre vaccinarea anti-COVID-19 și consecințele pandemiei: Laura Ghibu,  medic român stabilit în Suedia, comunicator vaccinare;  medicul pneumolog Theo Trandafirescu, prof. univ. Facultatea de Medicină Mount Sinai New York, SUA; Cristina Berteanu,  medic primar ATI, doctor în medicină, director medical Neolife, și conf. dr. Degi Laszlo Csaba, președinte  al Societății Internaționale  de Psiho-Oncologie.

Potrivit  acestora, programul de vaccinare, însoțit de respectarea măsurilor de igienă și distanțare fizică,  vor duce la o nouă normalitate și la o vară mai ușoară decât cea de anul trecut.

“Faptul că peste 76% din populație își dorește vaccinarea mi se pare un procent  bun, care reflectă nivelul de educație destul de ridicat al populației din România. Ca la orice intervenție, și în cazul vaccinării există riscuri și beneficii, iar beneficiile sunt mult mai mari în acest moment. Programul de vaccinare, împreună cu măsurile  sociale, ne vor duce la o nouă normalitate și sper să avem o vară mai puțin restrictivă”
, este de părere medicul român din SUA, Theo Trandafirescu.

La rândul său, medicul ATI Cristina Berteanu a evidențiat interesul crescut al medicilor și pacienților din clinica pe care o conduce pentru vaccinare, iar președintele Societății Internaționale  de Psiho-Oncologie, Degi Laszlo Csaba, a subliniat necesitatea ca din campania de comunicare pe vaccinare să facă parte și un psiholog.

Evoluția pandemiei

Situația creată de pandemie ar putea dura câțiva ani, iar mai multe țări europene se pregătesc deja pentru valurile trei și patru, care vor fi marcate de noile mutații ale virusului SARS-Cov 2, mult mai periculoase.

“Suedia a început să iasă din valul II. Dar am început să avem tot mai multe cazuri cu tulpina din Marea Britanie. Ne așteptăm la un  iminent val III,  din martie. Vaccinarea nu înseamnă că am trecut de hop. Va trebui să păstrăm măsurile de siguranță încă destul de mult timp, pentru că vaccinurile sunt destul de eficiente pe tulpina din Marea Britanie, dar există o altă tulpină din Africa de Sud,  care s-ar putea să ne dea bătăi de cap. După cum spun cercetătorii, s-ar putea să dureze  câțiva ani, dar trebuie să învățăm din mers”, a opinat Laura Ghibu,  medic român stabilit în Suedia, comunicator vaccinare.

Și în Statele Unite ale Americii sunt multe îngrijorări legate de evoluția virusului și de pericolul mutațiilor suferite, cu consecințe grave în rândul populației tinere.

“La New York, situația este încordată, a început programul de vaccinare, dar avem încă destul de mulți pacienți infectați. A scăzut vârsta de admisie, acum ne confruntăm cu o populație mult mai tânără, între 45  – 50 de ani. Dacă virusul este lăsat să circule în multe țări, se va răspândi. Mutațiile sunt o dovadă a acestui lucru. Nu trebuie să ne relaxăm. Împreună cu vaccinarea și tratarea persoanelor bolnave, să sperăm că ne vom relaxa. În momentul când vom atinge o imunitate de grup de 75% probabil că vom fi mai in siguranță”, subliniază medicul român de la New York, Theo Trandafirescu.

Și România rămâne precaută, iar medicii își pun toată încrederea în campania de vaccinare.

“Rămânem precauți în România, păstrăm măsurile de protecție și distanțare, apreciem efortul cadrelor medicale de un an de zile, stresul în care lucrează. Avem și încredere pentru că a fost un miracol obținerea vaccinului si distribuirea lui în statele membre UE în același timp”, a subliniat directorul  medical Neolife,  Cristina Berteanu.

“Vom avea o nouă normalitate,  nu va mai fi ca înainte”

De un an, pandemia de COVID-19 a schimbat viața întregii planete,  iar urmările pe termen lung vor fi și ele destul de dificil de gestionat. Atât medicii cât și  psihologii atrag atenția că nu vom reveni la viața de dinainte de pandemie, ceea ce va presupune un efort de adaptare considerabil.

“Da, va fi o nouă normalitate,  nu va fi viața  ca înainte la niciun nivel. Va trebui să ne adaptăm și să ne educăm”, spune medicul Theo Trandafirescu.

Procesul de adaptare la noua realitate este unul lung și anevoios și presupune sincronizarea emoțiilor și trăirilor cu ceea ce se întâmplă în jur.

“Este o problemă destul de gravă. Da, vor fi ani, va fi o nouă normalitate. Nu vom mai avea această normalitate. Trebuie să ne sincronizăm normalitatea emoțională internă cu tot ce se întâmplă în jurul nostru. Este foarte important să înțelegem pas cu pas că nu vom mai ajunge niciodată acolo unde am fost. Ne putem adapta fantastic la tot ceea ce înseamnă provocări, dar este un proces lung și va trebui să fim în sincron cu tot ce se întâmplă în jur. Nu vom mai avea niciodată viața pe care am avut-o înainte de COVID-19“, este concluzia conf. dr. Degi Laszlo Csaba, președinte  al Societății Internaționale  de Psiho-Oncologie.

Educația este mai ieftină decât ignoranța

Trebuie să înțelegem însă că educația este mai ieftină decât ignoranța și să ținem cont de faptul că putem preveni problemele de sănătate printr-un stil de viață sănătos.

“Educația este scumpă. Este sufletul societății, dar este mai ieftină decât ignoranța. Educația populației cu medicina preventivă – somn, dietă sănătoasă, exerciții, liniște,  bucurie sufletească și mintală – duce la creșterea sistemului imunitar  și la prevenirea bolilor grave“, concluzionează medicul român de la New York, Theo Trandafirescu.

După aproximativ un an de la debutul pandemiei de COVID-19 în România,  presiunea  asupra vieții de zi cu zi începe să lase urme adânci în echilibrul profesional și familial.

Echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală s-a deteriorat în ultimul an

Patru din zece femei (41%) susţin că echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală s-a deteriorat în ultimul an, de la declanşarea pandemiei, în condiţiile în care, în unele cazuri, au trebuit să muncească mai mult, inclusiv peste program, pentru a face faţă cerinţelor, dar şi din cauză că unele activităţi casnice au consumat mai mult timp decât de obicei.

În acest context, aproape 25% spun că au luat în calcul să renunţe complet la job, pentru a putea face faţă responsabilităţilor crescute de acasă.

femeie muncă la distanță

Pentru a putea dedica mai mult timp familiei, aproape jumătate (46%) dintre femei au spus că şi-au redus în primul rând timpul pentru odihnă, iar trei din zece au alocat mai puţin timp atât pentru relaxare, cât şi pentru hobby-uri.

Din punctul de vedere al psihologului, este vorba despre incapacitatea de a gestiona multiplele roluri pe care femeile le joacă în timpul unei zile, ceea ce duce la epuizare.

“Răspunsurile  sondajului mi se par triste.  Este ceea ce am văzut și eu la clienții cu care lucrez.  A fost foarte dificil pentru multe femei să se împartă, lucrând de acasă,  între zona profesională și cea personală, mai ales în cazul în care familia are și  copii. Deși înainte cu toții aveam o dorință de a lucra de acasă, odată ce am ajuns în situația aceasta ne-am confruntat cu un amestec de treburi și de roluri și a fost dificilă gestionarea  situației: incapacitatea de a gestiona multiplele roluri pe care noi le jucăm în fiecare zi. Pare cumva că facem de toate, dar la sfârșitul zilei suntem epuizate și constatăm că treburile care țin de serviciu  s-au finalizat, dar  ajungem  în pat din ce în ce mai târziu, fără a mai avea timp pentru ceva personal, un hobby sau ceva pentru sufletul nostru”, a spus psihoterapeuta Oana Nicolau, la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină.

Capacitatea de schimbare

Eforturile pe care le facem în a depăși cu bine această pandemie din punct de vedere emotional țin de fiecare dintre noi și de capacitatea de adaptare la situația dificilă pe care o traversăm.

Cheia o reprezintă capacitatea de schimbare a fiecăruia.

“A fost o perioadă încărcată cu foarte multă frică pe care unii au căutat să și-o alimenteze, alții au căutat să găsească niște soluții și să se adapteze. Anul acesta pe care l-am petrecut în pandemie a fost anul pe care l-aș numi al capacității de adaptare. Însă pe noi, românii, ne caracterizează o rezistență foarte ridicată la schimbare. Noi nu suntem obișnuiți să ne schimbăm, fugim de schimbare, nu ne place schimbarea. Ori anul acesta despre asta a fost vorba. Unii au reușit, mulți nu au reușit și au ales să rămână în zona asta foarte încărcată de frică, panică, neputință și revoltă. Pentru că acum, după un an de zile, văd efectele. Dacă la început toți eram mai optimiști, pe măsură ce perioada s-a prelungit, oamenii au ajuns la exasperare și abia acum încep să se vadă efectele, iar  în viitorul apropiat cred că vor apărea din ce în ce mai multe cazuri de oameni care spun că nu mai pot”, a opinat Oana Nicolau.

Ce se poate face când nu ne putem adapta situației

Iar dacă se întâmplă să nu ne putem adapta situației, este indicat să cerem ajutor, în special ajutor specializat.

“A crescut numărul celor care au înțeles că nu reușesc să se descurce și că au nevoie de ajutor și, din fericire, psihoterapia nu mai este un subiect tabu. Este în regulă să cerem ajutor atunci când nu mai putem, să cerem ajutorul unui psihoterapeut. Au apărut multe dificultăți în relațiile de acasă cu partenerii, cu copiii, cu părinții”, este de părere aceasta.

De asemenea, pentru a face față greutăților și pentru a nu claca este important să ținem un jurnal al săptămânii și să ne trasăm foarte clar prioritățile.

“Este important să învățăm să delegăm din sarcini. Să facem o listă pe săptămână cu sarcinile pe care le avem zi de zi de făcut. Dacă în fiecare zi ținem un soi de jurnal în care notăm lucrurile pe care le facem,  la sfârșitul săptămânii  vom avea o situație foarte clară. Și atunci putem să ne gândim ce ar fi util să prioritizăm”.

Obiceiuri sănătoase împotriva epuizării

Oboseala puternică, epuizarea, conflictul interior, toată paleta emoțională la care femeile au fost supuse pot lăsa urma adânci în sănătatea psihicului după pandemie.

Potrivit studiului menționat la începutul articolului,  aproape 18% dintre participante au redus timpul alocat dezvoltării profesionale sau personale.

Pe fondul presiunii crescute de a răspunde atât cerinţelor legate de job, cât şi celor de acasă, aproape patru din zece femei au declarat că au resimţit oboseală puternică, aproape de burnout, iar în unele situaţii s-a ajuns chiar la un grad de epuizare totală.

Psihologul ne sfătuiește să ne iubim și să ne respectăm pe noi înșine, pentru că atunci și partenerul, familia și copiii o vor face.

Iar pentru a fi fericiți este de preferat să nu avem așteptări foarte mari, care nu se pot îndeplini, ci să ne bucurăm de lucrurile mărunte pe care le avem în jur și care ne pot face fericiți și împliniți.

“Nu avem nevoie de lucruri mărețe ca să fim fericiți. Putem fi fericiți văzând o floare care înflorește, să căutăm să aducem în viața noastră aceste mici bucăți de fericire fără să ne setăm așteptări foarte mari și fără să ne uităm în grădina celuilalt. Fiecare dintre noi putem face lucruri care sa ne împlinească pe noi, fără să ne fie nevoie să ne comparăm cu alții. Și atunci, să ne setăm niște așteptări pe care să le și putem realiza. Și acela va fi momentul în care vom simți fericirea și împlinirea”, a conchis psihoterapeuta Oana Nicolau.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE