24 august 2023, 7:36

„Vieți sănătoase, femei puternice” – campanie de conștientizare a cancerelor ginecologice

„Vieți sănătoase, femei puternice” – campania de conștientizare a cancerelor ginecologice care se desfășoară sub acest slogan are ca obiectiv relevarea importanței pe care o are prevenirea mai multor forme de cancer, în special în rândul tinerelor, pentru că medicii au observat o creștere a numărului de cazuri la această categorie de vârstă.

Tot mai multe tinere ajung la medic și sunt diagnosticate cu cancere ovariene sau cancer de col uterin, relatează Radio România Actualități.

Doctorii atrag atenția că un control ginecologic poate salva viața femeilor.

Medicul ginecolog Ioan Stoian spune că, în general, cancerele ginecologice în faze incipiente nu dau simptome și exemplifică pentru cancerul de col uterin.

Ioan Stoian: Din nefericire, în stadiile incipiente de leziuni cervicale produse de virus nu există simptomatologie și atunci femeia nu simte nimic și nu vine la control deloc. Cel mai adesea, dacă nu conștientizează că trebuie să facă o dată pe an control genital, senologic și Papanicolau și ecografie mamară. Rareori se întâmplă să fie o secreție modificată. În faze mai avansate ale bolii poate să fie o sângerare la contact sexual. În rest, nu doare, nu simte nimic în tot organismul în niciun caz, pentru că boala este doar locală la început şi atunci, dacă nu vine la timp, nu descoperă boala și, din păcate, multe paciente ajung când deja boals este avansată și când tratamentul presupune îndepărtarea organelor genitale.

În România, conform Globocan, în 2020 au fost diagnosticate 3.500 de cazuri noi de cancer de col uterin.

La nivel mondial au fost înregistrate aproximativ 604.000 de cazuri noi de cancer de col uterin.

Potrivit aceleiași surse, în România, tot în 2020, au fost înregistrate 1.909 cazuri noi de cancer de ovar și peste 1.120 de românce au pierdut lupta cu această boală.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol