29 noiembrie 2022, 15:23

Vine inflația peste japonezi. Și ei ce sfaturi primesc? Mai găsiți-vă un loc de muncă și căsătoriți-vă!

Da, știu, japonezii par de cele mai multe ori exagerați. Cu întârzierile lor de trenuri de 30 de secunde timp de un an, ca și cum ar avea câte un David Popovici la conducerea fiecărei garnituri, gata să doboare, traseu de traseu, recorduri.

Dar japonezii sunt și ei oameni, trăiesc pe Pământ și, da, se pare că acum a mai venit inflația și peste ei. Bine, nu orice fel de inflație, ci una “îngrijorătoare” la 2%, nemaiîntâlnită în ultimii 13 ani.

Așa că au început să primească sfaturi despre cum ar trebui să se comporte în această situație cu totul nouă și dramatică.

Economistul Hiromitsu Iwasaki de la Toyokeizai.net dă câteva sfaturi în acest sens, iar HotNews le preia. Le comentăm și noi din tribune, pentru că, nu-i așa e cel mai simplu lucru de făcut.

Ca să te bați cu inflația ai două lucruri de făcut: să micșorezi cheltuielile și să mărești veniturile. Până aici nimic nou, nu trebuie să fii câștigătorul Premiului Nobel pentru Economie ca să îți dai seama de asta.

 Cum se reduc cheltuielile?

Japonezii ajung din nou aici la filosofia lor de viață. Trebuie să împarți totul. Reduci costurile de trai, economisind și ămpărțind cheltuieli. Te poți muta alături de prieteni sau cunoscuți, iar dacă ești singur, de ce nu, să te căsătorești.

Japonezii sunt sfătuiți, de asemenea, să împartă cât mai multe costuri cu prietenii și vecinii (spațiul de locuit, parcarea mașinii, drumul spre serviciu, anumite bunuri închiriate), iar când merg pe la cumpărături să treacă mai întâi prin piața cu vechituri. Așa, poate nu vor mai trebui să ajungă la Mall.

Cum cresc veniturile?

Și aici treaba e simplă. Atât de simplă âncât pare a se fi inspirat din horoscopul lui Nety.

În primul rând trebuie să îți mai găsești un job (munca de la distanță înlesnește acest lucru). Statisticile spun că circa 30% dintre japonezi au aplicat în acest moment pentru un job part-time.

Dacă simți că acum câștigi prea puțin, poate nu ar fi rău să âți schimbi serviciul și să cauți unul mai bine  plătit. Gândește-te și la posibilitatea de a devein independent și a începe o afacere.

În fine, încearcă să ai un comportament capitalist și să investești. Banii în bancă se vor evapora. S-au dus vremurile în care banii la bancă erau siguri și își vedeau singuri de treabă. “Oamenii care nu își asumă niciun risc nu economisesc niciodată”, mai spune articolul.

Și asta CHIAR ar trebui să ne pună pe gânduri și pe noi…

Foto: pixabay.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol