25 aprilie 2024, 2:09

Virusul nu „circulă” pe unde radio sau reţele mobile. OMS dărâmă câteva mituri legate de coronavirus

Aveţi aplicaţia WhatsApp instalată pe telefonul mobil? Aveţi conturi pe reţelele de socializare? Aveţi măcar o adresă de e-mail? Atunci cu siguranţă aţi primit cel puţin un mesaj „important”, dat ca din sursă sigură, de la un prieten, o cunoştinţă, care vă împărtăşea ceva „foarte tare”. Ba că noul coronavirus e creat în laborator, ba că este lansat de Oculta Mondială, cu scopul (aici nu e chiar clar mecanismul prin care Oculta lucrează) de a ne distruge (unde „ne” se înţelege că pe noi, ăştia mai amărâţii), ba că virusul este transmis prin reţelele 5G, ba că alcoolul îl distruge, deci e bine să ne punem pe băut etc.

Mitul POLIDIN

Într-o postare distribuită pe Facebook un utilizator susţine că POLIDIN, un vaccin produs în perioada comunistă în România, ar fi leacul pentru COVID-19, doar că, susţine acesta, producţia a fost oprită de Guvern din motive obscure. Mai mult, individul face apel la oameni să pună presiune pentru a reporni producţia de POLIDIN.

Cele peste 20.000 de comentarii aprobatoare ale postării sunt dovada clară că oamenii se încred în informaţii neverificate.

O altă conspiraţie propagată pe reţelele de socializare în ultima vreme este este cea a vagonului transportat de armată, încărcat cu Coronavirus. O fotografie trucată, cu un vagon inscripţionat „COVID-19” a făcut valuri pe internet, iar mulţi dintre utilizatorii români de Facebook au luat în serios postarea.

Mitul că virusul e o invenţie

Poate şi mai gravă este credinţa unora dintre români cum că virusul este o invenţie. Aceştia adesea argumentează teoria prin faptul că nu cunosc pe nimeni bolnav şi că rudele decedaţilor nu apar în spaţiul public.

Tot pe internet se promovează şi un leac minune cu lămâie şi bicarbonat care ar ucide imediat noul coronavirus. „Îl elimină din organism complet”, scrie în anunţul distribuit de zeci de mii de oameni. Autorul articolului dă exemplu Israelul, unde numărul de morţi nu e atât de mare.

Știrile false despre noul coronavirus cuprind teorii amuzante și absurde, dar și zvonuri despre uneltiri înfricoșătoare. De pildă, activista online Dane Ashlie a „a dezvăluit” sutelor de mii de urmăritori ai săi pe Youtube și Facebook „adevărata origine” a bolii: virusul a fost cauzat de extinderea tehnologiei mobile 5G în provincia chineză Wuhan. Ashlie a închis astfel cercul dintre teoria conspirației digitale și pandemia digitală.

Mituri respinse de OMS

Având în vedere miile de păreri despre coronavirus, nu surprinde că avertismentele privind știrile false pe marginea acestui nou virus sunt la fel de cuprinzătoare ca rapoartele oficiale, scrie dw.com. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a creat un site special pentru a clarifica zvonurile despre presupuse metode miraculoase de tratare a coronavirusului sau despre căile de răspândire a acestuia.

Respingerea știrilor false și strategia clară de informare a OMS atestă că autoritățile medicale și mass-media au învățat lecțiile trecutului.

Rețelele mobile 5G NU răspândesc COVID-19

Virusurile nu se răspândesc prin undele radio sau prin rețelele mobile. Nu există nicio legătură între răspândirea coronavirus și rețelele 5G. În multe țări în care a apărut virusul nu există astfel de rețele 5G. Boala COVID-19 este răspândită de persoanele infectate prin strănut sau tuse. De asemenea, oamenii se pot infecta dacă ating suprafețe pe care se află virusul și mai apoi își duc mâna la ochi, nas sau gură.

Expunerea la soare sau la temperaturi mai mari de 25 de grade NU împiedică răspândirea bolii

Te poți infecta cu noul coronavirus indiferent de cât de cald este afară sau dacă te expui la soare, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Țările cu vreme caldă au raportat cazuri de COVID-19. Pentru a vă proteja, asigurați-vă că ați luat toate măsurile de igienă și că evitați să vă atingeți ochii, gura și nasul.

Infectarea cu noul coronavirus NU înseamnă că îl veți avea pe viață. Vă puteți recupera complet după boala COVID-19

Majoritatea persoanelor infectate cu noul coronavirus se pot recupera și pot scăpa de virus. Dacă vă infectați asigurați-vă că vă tratați simptomele. Dacă aveți tuse, febră și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală. Majoritatea pacienților se recuperează datorită îngrijirii medicale.

Dacă poți să îți ții respirația 10 secunde fără a simți un disconfort NU înseamnă că nu ai luat boala

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt tusea uscată, oboseala și febra. Unele persoane pot dezvolta forme mai severe ale bolii, cum ar fi pneumonia. Cea mai bună modalitate de a confirma dacă aveți virusul care produce boala COVID-19 este cu un test de laborator. Nu poți confirma  infectarea cu SARS-CoV2 cu acest exercițiu de respirație, care poate fi chiar periculos.

Consumul de alcool NU vă protejează împotriva COVID-19 și poate fi periculos

Consumul frecvent sau excesiv de alcool nu protejează împotriva bolii COVID-19 și poate duce la alte probleme de sănătate.

Virusul COVID-19 poate fi transmis în zone cu climă caldă și umedă

Din dovezile de până acum, virusul COVID-19 poate fi transmis în TOATE ZONELE, inclusiv în zonele cu vreme caldă și umedă.

Indiferent de climă, adoptați măsuri de protecție dacă locuiți sau călătoriți într-o zonă care raportează cazuri COVID-19.

Cea mai bună modalitate de a vă proteja împotriva COVID-19 este curățarea frecventă a mâinilor. Făcând acest lucru, eliminați virușii care pot fi pe mâinile dvs. și evitați infecțiile care ar putea apărea atingând apoi ochii, gura și nasul.

Vremea rece și zăpada NU pot ucide noul coronavirus

Nu există niciun motiv să credem că vremea rece poate ucide noul coronavirus sau alte boli. Temperatura normală a corpului uman rămâne în jur de 36,5 ° C până la 37 ° C, indiferent de temperatura de afară sau de vreme. Cel mai eficient mod de a vă proteja împotriva noului coronavirus este curățarea frecventă a mâinilor cu soluții pe bază de alcool sau spălarea acestora cu apă și săpun.

O baie fierbinte NU împiedică boala COVID-19

Dacă faceți o baie fierbinte nu vă va împiedica să luați boala COVID-19. Temperatura normală a corpului dvs. rămâne în jur de 36,5 ° C până la 37 ° C, indiferent de temperatura băii sau a dușului.

Noul coronavirus NU poate fi transmis prin mușcături de țânțar

Până în prezent, nu există informații și dovezi care să sugereze că noul coronavirus ar putea fi transmis de țânțari. Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândește în principal prin picăturile generate atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, sau prin picături de salivă sau secreții nazale.

Uscătoarele de mână NU sunt eficiente în uciderea noului coronavirus

Uscătoarele de mâini nu sunt eficiente pentru a ucide virusul SARS-CoV2. Pentru a vă proteja împotriva noului coronavirus, trebuie să vă curățați frecvent mâinile cu o soluție pe bază de alcool sau să le spălați cu apă și săpun. După curățarea mâinilor, ar trebui să le uscați bine folosind prosoape de hârtie.

Poate o lampă cu ultraviolete să omoare noul coronavirus?

Lămpile UV nu trebuie utilizate pentru sterilizarea mâinilor sau a altor zone ale pielii, deoarece radiațiile UV pot provoca iritații ale pielii.

Cât de eficiente sunt scanerele termice pentru depistarea persoanelor infectate

Scanerele termice sunt eficiente în detectarea persoanelor care au dezvoltat febră din cauza infecției cu noul coronavirus.

Cu toate acestea, nu pot detecta persoane infectate, dar care încă nu dezvoltă simptome. Durează între 2 și 10 zile ca persoanele infectate să dezvolte febră sau alte simptome.

Dacă mă stropesc cu alcool sau clor ucid virușii?

Nu. Stropirea cu alcool sau clor pe tot corpul nu va ucide virușii care au intrat deja în corpul vostru. Stropirea cu astfel de substanțe poate fi dăunătoare pentru haine sau pentru ochi și piele. Fiți conștienți că atât alcoolul, cât și clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie utilizate conform recomandărilor corespunzătoare.

Vaccinurile împotriva pneumoniei protejează împotriva noului coronavirus?

Nu. Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic și vaccinul Haemophilus gripal tip B (Hib), nu oferă protecție împotriva noului coronavirus.

Virusul este atât de nou și diferit încât are nevoie de propriul său vaccin.

Deși aceste vaccinuri nu sunt eficiente împotriva SARS-CoV-2, vaccinarea împotriva bolilor respiratorii este recomandată pentru a vă proteja sănătatea.

Picăturile nazale cu soluție salină NU poate preveni infecția cu noul coronavirus

Nu există dovezi că picăturile pentru nas cu soluție salină ar putea proteja oamenii de infecțiile cu noul coronavirus. Nu s-a demonstrat  că folosirea frecventă a picăturilor ar putea preveni infecțiile respiratorii.

Usturoiul NU poate preveni infecția cu noul coronavirus

Usturoiul este un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă din potrivit căreia consumul de usturoi a protejat oamenii de noul coronavirus.

Noul coronavirus NU afectează doar persoanele în vârstă

Persoanele de toate vârstele pot fi infectate cu noul coronavirus. Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inimă) par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul.

OMS recomandă oamenilor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus.

Antibioticele NU sunt eficiente în prevenirea și tratarea noului coronavirus

Nu, antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, numai a bacteriilor.

Noul coronavirus este un virus și, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament.

Cu toate acestea, dacă sunteți spitalizat pentru COVID-19, este posibil să primiți antibiotice, deoarece este posibilă co-infecția bacteriană.

Există medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea bolii COVID-19?

Până în prezent, nu există niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus.

Cu toate acestea, cei infectați cu virusul ar trebui să primească îngrijiri adecvate pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cei cu boli grave ar trebui să beneficieze de îngrijire optimă de susținere.

Unele tratamente specifice sunt în curs de investigare și vor fi testate prin studii clinice. OMS ajută la accelerarea eforturilor de cercetare și dezvoltare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol