25 aprilie 2024, 4:13

Virusuri zombi, de acum zeci de mii de ani, au fost dezghețate și pot infecta

Dacă râcâi permafrostrul, evident că ai surprize. Chiar și om de știință să fii. Oamenii de știință au dezgropat mai multe virusuri recoltate din permafrost și au avut surpriza de a vedea că, odată dezghețate, acestea au încă potențialul de a infecta.

Din motive de siguranță, s-a testat dacă acestea pot infecta doar organisme unicelulare, respectiv niște amibe de cultură, scrie Science Alert.

Cel mai vechi dintre virusuri, recoltat dintr-un lac subteran, are nu mai puțin de 48.500 de ani, iar cel mai tânăr, 27.000 de ani, și a fost găsit în corpul unui mamut lânos.

Oamenii de știință se tem că, pe măsură ce schimbările climatice afectează Arctica, dezghețarea permafrostului ar putea elibera virusuri străvechi, care nu au fost în contact cu viețuitoarele de mii de ani. Prin urmare, plantele, animalele și oamenii ar putea să nu aibă imunitate la ele.

„Trebuie să vă amintiți că apărarea noastră imunitară a fost dezvoltată în contact strâns cu mediul microbiologic”, a declarat pentru CNN Birgitta Evengård, profesor emerit la Departamentul de Microbiologie Clinică al Universității Umea din Suedia.

„Dacă există un virus ascuns în permafrost cu care nu am fost în contact de mii de ani, s-ar putea ca apărarea noastră imunitară să nu fie suficientă”, a adăugat ea.

Autorii cercetării sunt microbiologi de la institute de cercetare din Germania, Franța, Suedia și Rusia, iar raportul a fost publicat în revista Viruses. Cele 13 virusuri testate provin din șapte mostre de permafrost siberian, recoltate din tot atâtea locuri.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol