2 mai 2024, 4:33

Vitaminele C și D, esențiale pentru imunitatea organismului, în contextul pandemiei

Întărirea imunității, mai ales în perioadele de vulnerabilitate, cum este acum pandemia de coronavirus, este unul dintre principalele obiective ale fiecăruia dintre noi, pentru a evita ce e mai rău.  Medicul Theo Trandafirescu , profesor universitar la Facultatea de Medicină Mount Sinai din New York, este una dintre vocile din lumea medicală care se pronunță în favoarea vitaminelor C și D în acest proces.

Vitamina D și virusurile respiratorii

Există dovezi care arată că vitamina D protejează organismul împotriva virusurilor, în special în cazul celor respiratorii. Mark Alipio, un om de știință din Filipine, susține că există o legătură între nivelul scăzut de vitamina D din corpul unui pacient și severitatea simptomelor generate de COVID-19, scrie The Telegraph.

Cercetătorii au descoperit o corelație puternică între deficiența severă de vitamina D și ratele de mortalitate, după ce au studiat datele globale referitoare la pandemia de COVID-19, boală cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2, scrie medicalxpress.com.

Analiză statistică

Una dintre cele mai ample cercetări a fost condusă de Universitatea Northwestern, iar echipa implicată a realizat o analiză statistică a datelor obținute de la spitalele și clinicile din China, Franța, Germania, Italia, Iran, Coreea de Sud, Spania, Elveția, Regatul Unit al Marii Britanii, precum și din Statele Unite ale Americii.

După ce au analizat datele publice de la pacienții din multe state de pe glob, echipa condusă de Vadim Backman a descoperit o corelație foarte puternică între valorile vitaminei D și „furtuna de citokine”, o condiție hiper-inflamatorie cauzată de un sistem imunitar extrem de activ, precum și o corelație între carența de vitamina D și mortalitate.

Cele mai ridicate niveluri de vitamina D a fost identificat în rândul cetățenilor din țările nordice, datorită alimentației, suplimentelor de vitamina D pe care le iau și a faptului că nu evită soarele.

Întărirea imunității organismului

Medicul Theo Trandafirescu a vorbit la emisiunea ”Serviciul de noapte” de la Radio România Actualități despre întărirea imunității organismului, în contextul pandemiei de COVID-19.

În momentul de față, sunt două lucrări esențiale: descoperirea unui vaccin anti-Covid-19 și creșterea imunității organismului.

În primul rând, o alimentație bogată in vitamine și legume, un regim de viață sănătos și un somn bun sunt cele mai eficiente metode de menținere a unei imunități bune a organismului. În plus, potrivit unor studii, vitaminele C și D contribuie la obținerea imunității, a explicat acesta.

Experiența

“Anumite date spun că vitamina C ar reduce infecția virală din plămâni. Studiile nu sunt avansate, dar trebuie folosite. În China se folosește destul de des. Vitamina D este esențială pentru absorbția de calciu și contribuie la imunitate. Ea este produsă prin  expunerea la soare. Nu sunt date care să aibă legătură cu COVID-19,  dar o asociere medicală bazată pe experiență, arată că dacă nu ieșim din casă și nu suntem expuși la soare, fiind în carantină trebuie să luăm vitamina D. În general aici (în SUA – n.r) se dau 50.000 de UI pe săptămână”, a afirmat medicul Theo Trandafirescu.

De asemenea, zincul are roluri multiple în  reducerea duratei infecțiilor gripale, iar melatonina este un puternic antioxidant, care poate avea efecte antivirale directe.

Vitamina D face minuni împotriva coronavirusului, susţine și prof. dr. Olga Simionescu,  șefa Clinicii de Dermatologie de la Spitalul Colentina.

Forme ușoare sau asimptomatice

Specialistul explică faptul că oamenii care consumau vitamina D înainte de apariţia virusului au făcut o formă mai uşoară a bolii atunci când s-au infectat.

„Este o minune vitamina D. S-a constatat că oamenii care luat vitamina D3 fie făceau forme asimptomatice, fie nu mai ajungeau în formele acelea severe.

Infecţia s-a văzut în funcţie de vârstă, comorbiditate, dar şi de locul de unde a venit tulpina respectivă, pentru că oamenii dezvoltau forme diferite: unii erau asimptomatici, unii aveau forme uşoare, unii forme medii, iar alţii severe, care au condus inclusiv la deces”, a spus medicul dermatolog Olga Simionescu, la Antena 3.

Schimbarea stilului de viață

Cert este că persoanele vulnerabile la COVID-19,  cele care au peste 65 de ani, vor trebui să schimbe total stilul de viață și după ridicarea restricțiilor, a mai spus acesta.

Astfel, prevenția, distanțarea socială, protecția și evitarea intrării în contact apropiat cu persoane care strănută sau tușesc, precum și respectarea strictă a normelor de igienă vor trebui să devină un mod de viață.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol