19 mai 2024, 23:58

Vizualizarea de meme-uri ridică moralul în timpul pandemiei

Meme-urile (imagini amuzante pe aceleași șabloane) pot ajuta oamenii să facă față stresului din timpul pandemiei de COVID-19, potrivit unei cercetări publicate de Asociația Americană de Psihologie. Vizualizarea a doar trei meme poate ajuta oamenii să facă față stresului în timpul unei pandemii, a spus dr. Jessica Gall Myrick, autoare principală a studiului, profesoară la Universitatea de Stat din Pennsylvania.

Cercetătorii au chestionat 748 de persoane online în decembrie 2020, pentru a determina dacă vizionarea memelor le-ar influența emoțiile pozitive, anxietatea, procesarea informațiilor și modul de a face față pandemiei. Ei au căutat, de asemenea, să determine modul în care meme-urile cu conținut, subiecte și niveluri de „drăgălășenie” diferite ar putea afecta participanții. Cei chestionați au avut vârste cuprinse între 18 și 88 de ani, cu o vârstă medie de 41,8 ani și au fost în mare parte albi (72,2%), femei (54,7%) și fără studii universitare (63,5%).

Cercetătorii au colectat sute de meme populare de pe site-uri precum IMgur și IMGflip și le-au clasificat pe baza unor factori, cum ar fi dacă imaginea prezenta un om sau un animal, dacă omul sau animalul era tânăr sau bătrân și dacă textul era despre COVID-19 sau nu. Un grup de participanți a revizuit și a evaluat umorul și „drăgălășenia” fiecărei meme, iar cercetătorii au selectat pentru studiu doar meme-urile care au fost considerate la fel de amuzante.

Cercetătorii au măsurat mai întâi cât de des, în ultima lună, participanții s-au simțit nervoși sau stresați, printre altele. Participanții au fost apoi desemnați aleatoriu să vizualizeze trei meme cu același tip de:

  • subiect (animal sau om);
  • nivel de drăgălășenie (adult sau copil);
  • legendă (legată de COVID sau nu)

sau una dintre cele trei condiții de control care prezenta text simplu fără imagini. După ce au vizionat imaginile, participanții au evaluat cât de drăguț și amuzante erau meme-urile sau textele de control și și-au raportat nivelurile de anxietate și emoții pozitive – cum ar fi calmul, relaxarea și bucuria.

Aceste descoperiri sugerează că elementele de conținut din rețelele sociale despre evenimente publice stresante poate ajuta oamenii să proceseze știrile fără a fi copleșiți de acestea.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol