30 ianuarie 2023, 20:11

Vladimir Putin către Boris Johnson: “Boris, nu vreau să-ți fac rău, dar, cu o rachetă, ar dura doar un minut…!”

Boris Johnson a declarat că Vladimir Putin l-a amenințat cu un atac cu rachete într-o convorbire telefonică „extraordinară” în perioada premergătoare invaziei Rusiei în Ucraina.

Prim-ministru al Marii Britanii de atunci a declarat că Putin i-a spus că atacul „ar dura doar un minut”.

Johnson a spus că acest comentariu a fost făcut după ce a avertizat că războiul ar fi o „catastrofă totală” în timpul unei convorbiri „foarte lungi” în februarie 2022. Și că invadarea Ucrainei ar duce la sancțiuni occidentale și la mai multe trupe NATO la granițele Rusiei.

De asemenea, el a încercat să descurajeze acțiunea militară rusă spunându-i dlui Putin că Ucraina nu va adera la NATO „în viitorul apropiat”.

Dar Johnson a spus: „M-a amenințat la un moment dat și mi-a spus: <<Boris, nu vreau să-ți fac rău, dar, cu o rachetă, ar dura doar un minut”>> sau ceva de genul acesta.”

„Dar cred că, după tonul foarte relaxat pe care îl avea, după aerul de detașare pe care părea să-l aibă, el doar se juca cu încercările mele de a-l determina să negocieze”.

Detaliile schimbului de replici sunt dezvăluite într-un documentar BBC, care examinează interacțiunile lui Vladimir Putin cu liderii mondiali.

Nicio referire la acest schimb de replici nu a apărut în relatările despre convorbire date atât de Downing Street, cât și de Kremlin.

Este imposibil de știut dacă amenințarea dlui Putin a fost autentică, scrie BBC.

Ce a urmat după convorbire

Cu toate acestea, având în vedere atacurile anterioare ale Rusiei asupra Regatului Unit orice amenințare din partea liderului rus, oricât de ușor ar fi fost transmisă, este probabil una pe care dl Johnson nu ar fi avut altă opțiune decât să o ia în serios, mai comentează BBC.

Nouă zile mai târziu, la 11 februarie, secretarul apărării Ben Wallace a zburat la Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus, Serghei Șoigu.

Documentarul BBC „Putin VS the West” dezvăluie că Wallace a plecat cu asigurări că Rusia nu va invada Ucraina, dar a spus că ambele părți știau că este o minciună.

El a descris-o ca pe o „demonstrație de intimidare sau de forță, ceea ce este: Am de gând să te mint, tu știi că mint și știu că tu știi că mint și tot am de gând să te mint.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol