4 martie 2024, 20:05

Vladimir Putin cere armatei ucrainene ”să preia puterea” la Kiev şi să-l înlăture pe preşedintele Volodimir Zelenski

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut vineri militarilor ucraineni „să preia puterea” la Kiev şi să-l înlăture pe preşedintele Volodimir Zelenski şi anturajul său, pe care i-a calificat drept „neonazişti şi drogaţi”, relatează agențiile de presă internaționale.

„Fac încă o dată apel la personalul militar şi la forţele armate ale Ucrainei: nu le permiteţi neonaziştilor (…) să vă folosească copiii, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane”, a spus Putin la o reuniune a Consiliului rus de securitate transmisă la televiziune.

„Luaţi puterea în mâinile voastre. Mi se pare că va fi mai uşor să negociem între mine şi voi”, a mai transmis Putin armatei ucrainene, precizând că nu luptă cu unităţi ale armatei ci cu formaţiuni naţionaliste care se comportă „ca nişte terorişti” utilizând civili „ca scuturi umane”.

Putin a adăugat că militarii ruşi în Ucraina acţionează „curajos, profesionist şi eroic”.

De cealaltă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis joi seară liderilor UE, într-o videoconferință organizată în timp ce aceștia erau la Bruxelles la Consiliul European, că ”e probabil ultima oară când mă vedeți viu”.

Ulterior, Zelenski a aparut în cursul serii intr-o înregistrare video dramatică din Kiev să le spună compatrioților că toți liderii țării sunt în Kiev, că nu se predau și că vor lupta până la capăt.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol