7 ianuarie 2023, 18:36

Vot masiv al rușilor la referendum. Vladimir Putin poate rămâne președinte până în 2036

Președintele Rusiei Vladimir Putin va mai putea rămâne la șefia statului până în 2036, acesta având posibilitatea de a mai candida pentru încă două mandate. Reforma constituțională a fost votată masiv de cetățenii ruși transmite Reuters, citată de Agerpres.

Comisia Electorală Centrală din Rusia a anunțat miercuri, cu cinci ore înainte de închiderea urnelor, rezultatele parțiale ale votului. Însă, doar după numărarea a 2,68% din voturi, peste 70% dintre acestea aprobă măsura, în timp ce doar 29% se opun. Noi actualizări ale rezultatelor vor fi oferite la ora ora 19:00 GMT (22:00 ora României).

Voturi la schimb pe apartamente

Pentru a încuraja cetățenii să participe în număr cât mai mare la referendum, rușii au primit ca stimulent tombole care ofereau premii în apartamente și publicitate pentru celelalte modificări din întregul pachet de reformă, printre care și protecția pensiilor și interzicerea totală a căsătoriilor homosexuale.

Mai mult decât atât, Putin a mai anunțat și faptul că cei care mergeau miercuri la vot împreună cu cei mici primeau câte un premiu simbolic de de 10.000 de ruble (141 de dolari). 

Până la orele prânzului, prezența la vot era de 60%, ceea ce face ca referendumul să fie deja validat, pragul fiind de doar 50%. Totodată, pentru schimbarea Constituției este necesară doar majoritatea simplă a voturilor liber exprimate.

Chiar dacă rezultatele parțiale par să fie în favoarea sa, Putin menționează faptul că încă nu este decis dacă va mai candida sau nu pentru un următor mandat. Acesta a susținut marți seara un discurs în care nu a specificat nimic și despre efectul rezultatelor referendumului asupra parcursului său politic, potrivit Digi24. 

Proteste simbolice în Piața Roșie din Moscova

Printre cei care dictează majoritatea, mai sunt și câteva voci care contestă măsurile propuse de șeful statului. După prezentarea rezultatelor parțiale de miercuri, un grup de activiști au protestat în Piața Roșie din Moscova, însă pentru puțin timp, aceștia fiind rapid arestați de forțele de ordine.

În contextul pandemiei de coronavirus, adunările publice sunt în continuare interzise în Rusia, acesta fiind și motivul pentru care protestatarii au fost arestați de poliție.

Cu toate acestea, protestele s-au mutat în mediul online, acolo unde opoziția critică aspru referendumului online, publicând mai multe fotografii din secțiile de votare improvizate în scări de bloc, în curți sau chiar și în portbagajul unei mașini.

Organizaţia neguvernamentală Golos, principala instituție  care monitorizează alegerile a menționat nu vor putea garanta legitimitatea rezultatelor.

Sursă Foto: inquirer.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol