18 mai 2024, 6:53

Vrei să mergi la un grătar, dar oare știi riscurile? Ce ai voie și ce nu

E vremea grătarelor, și, dacă locuiţi la bloc, ar trebui să mergeți în spațiile special amenajate. Începând cu martie 2012 avem în vigoare Legea 54, cunoscută drept „legea grătarelor”, cea care reglementează desfășurarea activităților de picnic în România, amintește TVR Info.

Aceasta definește picnicul ca fiind o activitate de recreere pe domeniul public sau privat al statului, care poate include consumul de alimente și băuturi și, după caz, aprinderea focului.

Legislația vizează prevenirea impactului negativ asupra mediului și sănătății publice prin practicarea responsabilă a acestei tradiții din țara noastră.

Ce spune legea

Conform noilor reguli, picnicurile sunt permise doar în zone special amenajate, dotate cu facilități pentru aprinderea focului și containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Cumva, această lege subliniază importanța unei experiențe civilizate și responsabile în natură, pentru a proteja și valorifica patrimoniul natural al țării.

În cazul în care legea nu este respectată, amenzi sunt mari. De exemplu, gunoaiele se aruncă selectiv și doar în locurile special amenajate. Dacă nu se respectă, amenda poate porni de la 100 de lei și poate ajunge la 500 de lei.

Nu se face focul pentru grătare la marginea pădurilor sau pe malul lacurilor, dacă în zona nu este niciun indicator în acest sens. Iar dacă sunteți în spațiile dedicate pentru picnicuri, nu lăsați focul nesupravegheat. Aceste abateri va pot aduce o amenda de pana la 5 mii de lei.

Cei care nu păstrează liniștea în aceste locuri se pot alege cu o amendă ce pornește de la 300 de lei și poate ajunge la 3 mii de lei.

Distrugerea panourile de informare poate fi amendată cu 500 de lei.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol