29 martie 2024, 13:16

Vremea extremă devine „normală”. Viitorul nu sună chiar bine

Ploi torențiale, inundații și secete – de la începutul secolului, circulația apei în natură s-a accelerat în mod evident. Ciclul apei în natură s-a schimbat în anii 2002-21. Pe scurt: unele părți ale lumii au fost afectate de secetă, iar altele de ploi abundente și inundații.

Fenomenele meteorologice extreme din ce în ce mai puternice reprezintă unul dintre cele mai clare simptome ale încălzirii globale, alături de creșterea nivelului oceanelor, scrie Gazeta Wyborcza, din Polonia.

Dacă încălzirea globală continuă – și nu există niciun indiciu că va dispărea în mod miraculos (emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de civilizația noastră sunt în continuare în creștere) – ne vom confrunta cu tot mai multe fenomene meteorologice extreme.

Potrivit profesorului Zbigniew Kundzewicz, climatolog și hidrolog de la Universitatea de Științe ale Vieții din Poznań, „vechile extreme au devenit noua noastră normă. Iar în viitor, ne așteaptă extreme și mai mari”.

Valurile de căldură vor fi cel mai important fenomen sever din viitor,  mult mai important decât tornadele. Ele afectează arii foarte mari, iar organismul uman se adaptează mai greu la aceste noi condiții.

Tornadele pot să afecteze – e adevărat, foarte sever  – regiuni relativ înguste, dar valurile de căldură depășesc ca severitate furtunile puternice.

Omenirea „vampirică” a „rupt ciclul apei”, punând în pericol miliarde de oameni de pe întreg globul, a avertizat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la deschiderea conferinţei ONU privind apa, un eveniment inedit organizat după o pauză de aproape o jumătate de secol.

„Am rupt ciclul apei, am distrus ecosisteme şi am contaminat apele subterane”, a afirmat Antonio Guterres la deschiderea conferinţei la care timp de trei zile sunt aşteptate peste 6.500 de persoane, între care o sută de miniştri şi 12 şefi de stat şi de guvern.

„Drenăm umanitatea de substanţa sa vitală prin supraconsumul vampiric şi utilizarea nesustenabilă a apei şi o facem să se evapore prin încălzirea planetei”, a adăugat el, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la viitorul „compromis” al apei, care este „seva umanităţii” şi „un drept al omului”.

Cel puţin două miliarde de oameni beau apă contaminată cu fecale, fiind expuşi la boli mortale, holeră, dizenterie, febră tifoidă sau poliomielită. Ca să nu mai vorbim de poluarea cu produse farmaceutice, chimice, pesticide, microplastice sau nanomateriale care afectează de asemenea ecosistemele de apă dulce. Pentru a asigura accesul tuturor la apă potabilă până în 2030, nivelurile actuale de investiţii ar trebui cel puţin triplate, apreciază un raport al ONU-Apă şi UNESCO.

Nu este suficientă apă în unele locuri, prea multă în altele unde inundaţiile sunt în creştere sau apa este contaminată, se arată în raportul publicat marţi care subliniază „riscul iminent al unei crize mondiale de apă”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol