6 mai 2024, 1:16

Weinberg şi Mozart, la Filarmonica „George Enescu”

Data de 27 ianuarie este desemnată drept Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului şi, de asemenea, aniversarea lui Wolfgang Amadeus Mozart, de la a cărui naştere se împlinesc 268 de ani.

Această dublă semnificaţie va fi pusă în lumină în concertele vocal-simfonice ale săptămânii din stagiunea Filarmonicii „George Enescu”, ce se vor desfăşura în serile de joi, 25 ianuarie şi vineri, 26 ianuarie 2024, de la ora 19, pe scena mare a Ateneului Român.

Omagiu

În semn de omagiu, programul ales cuprinde Concertul în do minor pentru violoncel şi orchestră, op. 43, de Mieczyslaw Weinberg. În ultimul deceniu, Weinberg începe să fie recunoscut pe plan internaţional drept unul dintre compozitorii de anvergură din a doua jumătate a secolului XX. S-a născut la Varşovia, iar părinţii săi erau evrei proveniţi din Basarabia. În 1939, invazia nazistă asupra Poloniei i-a ucis ambii părinţi şi sora; a trebuit să fugă din ţară şi a ajuns să se stabilească la Moscova. Creaţia sa este extrem de vastă şi acoperă toate genurile muzicii clasice:  7 opere, 22 simfonii, 17 cvartete de coarde, 28 sonate pentru diferite instrumente şi peste 100 de alte lucrări de cele mai diverse facturi, de la muzică de film, la Recviem sau muzică de circ.

Solist va fi violoncelistul Enrico Dindo, muzician italian care a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional „Rostropovich” de la Paris (ediţia 1997), prilej cu care marele muzician rus l-a caracterizat drept „un violoncelist cu calităţi excepţionale, un artist complet şi un muzician format, cu un sunet nemaipomenit ce curge ca o splendidă voce italiană”.

 

Partea a doua

În a doua parte a concertelor, Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu” vor interpreta sub bagheta dirijorului Christoph König Recviemul de Wolfgang Amadeus Mozart, una dintre cele mai tulburătoare pagini din creaţia mozartiană. Solişti vor fi Aurelia Florian (soprană), Antonela Bârnat (mezzosoprană), Andrei Petre (tenor) şi Beniamin Pop (bas). Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner.

Dirijorul german Christoph König este apreciat la scară internaţională pentru claritatea şi eleganţa interpretărilor sale. Din 2010 activează ca dirijor principal şi director muzical la Solistes Européens Luxembourg. În acelaşi an, a debutat în Statele Unite, conducând apoi numeorase orchestre simfonice de top, precum cele din Pittsburgh, Indianapolis, New Jersey, Houston, Oregon, Toronto şi Filarmonica din Los Angeles.

Între anii 2009 şi 2014, a fost numit dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Porto, ansamblu împreună cu care a realizat numeroase turnee în Europa şi în Brazilia, iar în perioada 2003-2006 a ocupat aceeaşi poziţie la Orchestra Simfonică din Malmö.

Program

Ateneul Român
Joi, 25 ianuarie 2024, ora 19
Vineri, 26 ianuarie 2024, ora 19
Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor CHRISTOPH KÖNIG

Program
Mieczyslaw Weinberg – Concertul în do minor pentru violoncel și orchestră, op. 43
Solist ENRICO DINDO

Wolfgang Amadeus Mozart – Recviem, KV 626

Solişti
AURELIA FLORIAN – soprană
ANTONELA BÂRNAT – mezzosoprană
ANDREI PETRE – tenor
BENIAMIN POP – bas
Dirijorul corului IOSIF ION PRUNNER

Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I:    130 lei
Categoria II:  120 lei
Categoria III: 110 lei

Biletele se pot cumpăra:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți – vineri 12:00 – 19:00. Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol