27 martie 2024, 19:08

Zahăr, măr și gumă de mestecat. Efectul neștiut asupra dinților tăi

O măsea stricată poate duce la demență, se arată într-un studiu publicat recent de revista germană Focus.

”O gingie care sângerează deschide calea bacteriilor spre circulația sangvină. Este vorba de streptococi care pot provoca boli cardio-vasculare”, consideră medicul dentist Howard Jenkinson de la Universitatea Bristol.

Dar iată câteva mituri despre igiena orală.

Fluorul

El nu întărește smalțul dinților.  Are un efect catalizator între calciu și fosfor, însă nu este elementul principal pentru întărirea smalțului dinților. Dacă aveți deja placă bacteriană, el nu poate pătrunde în măsea, astfel că efectul lui este egal cu zero. Recomandarea medicului este să utilizați totuși o pastă de dinți cu fluor.

Periuța 

Mulți au impresia că, dacă își spală dinții cu o presiune ridicată, vor reuși să elimine mai repede sau mai ușor placa sau coloratura. Recomandarea medicului este să nu exercitați o presiune prea mare pentru a nu afecta smalțul dinților. De aceea, tot mai mulți dentiști recomandă periuța electrică care exercită automat o presiune optimă.

Direcția

Nu curățați doar de la gingie spre măsea. Este o recomandare veche a dentistului, însă între timp e depășită. Cele mai multe bacterii care favorizează apariția cariilor și a parodontozei sunt între măsele, așa că acționați cu atenție în toate zonele măselelor.

Frecvența

Dacă ați consumat fructe sau băuturi cu conținut ridicat de acid atunci smalțul dinților este extrem de sensibil după fiecare masă. Dacă vă apucați imediat să vă spălați, riscați să deteriorați iremediabil smalțul dinților. Recomandarea este să vă spălați nu mai devreme de 30 de minute după masă, fiindcă și spălatul excesiv pe dinți poate avea mai multe efecte nefavorabile.

Gingia 

Evident că o gingie care sângerează este semnul cel mai important pentru o inflamație sau chiar parodontoză. În cazul fumătorilor, nicotina împiedică sângerările, astfel că ei nici nu își dau seama că s-au îmbolnăvit. Consultați dentistul, de îndată ce vi se pare ceva suspect.

Dinții copiilor

Mulți părinți tratează cu superficialitate dinții copiilor, convinși că oricum vor fi înlocuiți de alții. Medicul insistă asupra faptului că dinții bolnavi vor favoriza și apariția măselelor bolnave, gingiile fiind practic aceleași. Atenție la consumul de băuturi dulci și la eventuale deformații ale dinților de pe urma folosirii excesive a biberonului cu suzetă.

Guma de mestecat

Orice ar spune reclama, guma de mestecat nu face altceva decât să reducă nivelul acidității din gură. Pentru prevenirea cariilor, pe lângă o alimentație sănătoasă, responsabilă este periuța.

Zahăr

Nu este adevărat că zahărul distruge smalțul dinților, dar este adevărat că zahărul hrănește bacteriile dintre dinți. La fel de adevărat este că bomboanele, ciocolata și înghețata favorizează apariția cariilor, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la ele, ci doar să le consumăm cel mult o dată pe zi și să ne spălăm pe dinți la 30 de minute de la consumarea lor.

Ceaiul

Este adevărat că ceaiul negru poate duce la apariția de pete pe măsele, însă per total ceaiurile aromate conțin substanțe care sunt prietenoase pentru dinți. La fel și laptele și produsele din lapte. O bucățică de cașcaval după masă nu închide doar stomacul, ci duce și la remineralizarea smalțului dinților.

Mărul

Pe lângă vitamina C, merele au un conținut ridicat de minerale, însă nu curăță cu adevărat dinții și nici nu ajung în zonele esențiale unde se ascund cele mai multe resturi și bacteria. Mai mult, nivelul de aciditate creează un nivel al PH-ului în gură care atacă smalțul dinților. Fructoza din mere favorizează apariția cariilor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol