23 octombrie 2020, 14:33

„Zăpada artificială” ar putea opri fenomenul topirii ghețarilor. Care sunt planurile specialiștilor

Încălzirea globală reprezintă, în momentul de față, principala îngrijorare a tuturor statelor lumii, multe dintre acestea declarând stare de urgență climatică, pentru a implementa cât mai repede măsurile care să stopeze sau să încetinească acest proces. Printre principalele efecte nocive pe care acest fenomen le produce se numără topirea calotelor glaciare și creşterea nivelului oceanelor şi mărilor.

O echipă de cercetători au depus mai multe eforturi de a minimiza aceste efecte și au propus ca soluție pomparea apei din adâncuri pentru a fi îngheţată la suprafaţă pentru a proteja ghețarii din a se mai topi. Apa ar urma să fie trasnformată în zăpadă artificială, care ar putea deveni un strat protector al ghețarilor și ar putea ajuta la stoparea topirii excesive a acestora. „Deja am trezit gigantul (n.r metaforă pentru dezintegrarea calotei)de la polul sud!”, explică Anders Levermann, profesor al Institutului de Studiu al Impactului Climei din Postdam, potrivit Descoperă.ro.

Pentru a duce la bun sfârșit planul dr. Levermann şi echipei acestuia sunt necesare 12.000 turbine eoliene, care ar trebui să pompeze apă de la 1.500 de metri adâncime spre suprafaţă. Odată ajunsă la suprafață, aceasta va îngheța imediat și va froma o peliculă protectoare, care va îngreuna procesul de topire și fărâmițare a calotei glaciare.

„Deja am trecut de un punct fără întoarcere dacă nu facem nimic”, a declarat dr. Levermann. „Putem să o aducem (n.r.calota) la o stare de de stabilitate cu o intervenţie minoră acum sau putem să o aducem la un punct de stabilitate cu o intervenţie foarte mare în viitor. Creşterea nivelului apei oceanului din cauza topirii calotei glaciare din vestul Antarctiii va scufunda oraşe precum Hamburg, Shanghai, New York sau Hong Kong”, a mai adăugat acesta, potrivit Descoperă.ro.

Cercetătorii au realizat această lucrare calculând și cantitatea necesară de zăpadă pentru a stabiliza situația calotei vestice. Se pare că în urma simulărilor s-a descoperit că este necesară o cantitate de 7.400 gigatone de zăpadă artificială, pentru a echilibra problema topirii ghețarilor.

Sursă Foto: gadventures.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.