7 august 2020, 4:03

Zăpada roz din Munții Alpi

Oamenii de știință din Italia cercetează apariția misterioasă a gheții roz în Alpi, cauzată de alge care accelerează efectele schimbărilor climatice, relatează sciencealert.com.

Există dezbateri despre locul în care provin algele, dar Biagio Di Mauro, de la Consiliul Național de Cercetare din Italia, a declarat că zăpada roz observată pe unele părți ale ghețarului Presena este probabil cauzată de aceeași plantă găsită în Groenlanda, potrivit sursei citate.

În zona întunecată a Groenlandei

Este vorba despre Ancylonema nordenskioeldii, care este prezentă în așa-numita zonă întunecată a Groenlandei, unde gheața se topește și ea.

”Alga nu este periculoasă, este un fenomen natural care se petrece uneori în timpul primăverii și verii la latitudini medii și la Poli”, a explicat Di Mauro, care a mai studiat alge și pe ghețarul Morteratsch din Elveția.

În mod normal, gheața reflectă mai mult de 80 la sută din radiațiile solare, dar, pe măsură ce apar algele, acestea întunecă gheața care astfel absoarbe căldura topindu-se mai repede. Mai multe alge apar pe măsură ce gheața se topește mai rapid.

„Tot ce întunecă zăpada face ca acesta să se topească, deoarece accelerează absorbția radiațiilor”, a spus Di Mauro. „Încercăm să cuantificăm efectul altor fenomene în afară de cel uman asupra supraîncălzirii Pământului”, a spus Di Mauro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.