5 mai 2024, 4:34

Zece remedii naturiste pentru imunitate

Sănătatea și imunitatea, alături de plantele din natură sunt darurile lui Dumnezeu pentru noi. Odată cu răcirea vremii este indicat să ne întărim imunitatea, de aceea vă prezentăm 10 remedii din natură care ajută la fortificarea sistemului imunitar.

Cătina…

…este rodul toamnei bogat în vitamine, minerale, acizi grași esențiali, enzime și carotenoide, având de 10 ori mai multă vitamina C decât au citricele. Fructele de cătină au fost apreciate din vechime pentru proprietățile lor de stimulare și fortificare a imunității, dar sunt apreciate și pentru beneficiile antiinflamatoare, vitaminizante și antioxidante. Cătina este unul din fructele care conțin acizi grași esențiali Omega 3, Omega 6, Omega 7 (un acid esențial foarte rar) și Omega 9.

Coacăzele negre…

…sunt fructele care conțin 180 mg de vitamina C/ 100 de grame și sunt de asemenea foarte bogate în potasiu, fibre, complexul de vitamine B, toate acestea ajutând organismul să facă față provocărilor sezonului rece. Vitamina C regăsită în aceste fructe ajută atât la întărirea sistemului imunitar cât și la prevenirea afecțiunilor cardio-vasculare, hepatobiliare și renale. Coacăzele negre au efect digestiv, tonic, răcoritor, laxativ, diuretic, astringent, depurativ și hemostatic. Fructele consumate în stare crudă sau sub formă de extract au efecte benefice în anemie, surmenaj, insuficienţă cardiacă şi respiratorie, pneumonie, gastrită, hipertensiune arterială, ulcer, colită, diaree cronică, dizenterie, boli reumatice, pielonefrite, celulită, ateroscleroză, obezitate, tulburări circulatorii, boli oculare, insomnii şi afecțiuni ale sistemului nervos. Coacăzele negre protejează împotriva agentului patogen ce provoacă pneumonia.

Zece remedii naturiste pentru imunitate

Isopul…

…este o plantă biblică, fiind menționată de proorocul David în Psalmul 50. Ea este foarte apreciată de către fitoterapeuți pentru acțiunea sa în ameliorarea sau prevenirea a peste 60 de afecțiuni, printre care cele mai importante sunt cele respiratorii precum laringită, traheită, bronșite acute și cronice, faringită, tuse, răgușeală, gripă, răceli, guturai, astm. Curele cu isop ajută la curățarea plămânilor, calmarea iritațiilor gâtului și faringelui, întărirea sistemului imunitar. Totodată isopul este apreciat și pentru acțiunea benefică asupra tubului gastro-intestinal, urinar și genital.

Echinacea…

…se recomandă pentru răceli ca stimulent pentru sistemul imunitar prin creșterea producerii de globule albe din sânge și întărirea pereților celulari astfel încât bacteriile și virușii să nu pătrundă atât de ușor în organism. Datorită proprietăților sale antivirale, echinacea este folosită în tratarea cu precădere a bolilor respiratorii și ca remediu preventiv pentru anumite tulburări, dureri, mai ales la copii, la persoanele în vârstă care au un sistem imunitar slăbit, convalescenți. Echinacea este recomandată pentru vindecarea gripei și a răcelilor, a afecțiunilor gâtului (precum faringita sau angina), a bolii pulmonare obstructive cronice (EPOC), a alergiilor și a febrei fânului.

Mugurii de brad…

…au calităţi deosebite în numeroase afecțiuni, sunt utilizați în special în afecțiuni ale aparatului respirator deoarece stimulează secreţiile mucoaselor, fiind apreciați pentru rolul expectorant. Componentele din uleiul esenţial al acestora au acţiune analgezică, antiseptică la nivel pulmonar, antitusivă, deodorantă, expectorantă, stimulentă şi tonică. De asemenea au proprietăţi uşor diuretice. Mugurii de brad sunt recunoscuți pentru efectul de vindecare a afecțiunilor laringelui, traheei și bronhiilor, efectul adjuvant  în pneumonie, pleurezie, bronșită cronică, astm bronșic și tuberculoză.

Zece remedii naturiste pentru imunitate

Măceșele…

…sunt apreciate încă din vechime pentru proprietățile lor imunostimulatoare, vitaminizante, tonice și regenerante, gastroprotectoare, antioxidante, antilitiazice, diuretice, antidiareice, vasodilatatoare arterial, antiinflamatoare și antihelmintice. Consumul de măceșe se poate face sub formă de ceaiuri, decocturi, tincturi, gemuri, infuzii, cidru. Acestea acționează în prevenirea și ameliorarea stărilor de stres oxidativ, anemii, convalescență, epuizare generală, anxietate, alergii, fiind un bun adjuvant în anorexie, indigestii, colecistite, enterocolite, inflamații ale căilor urinare și rinichilor, litiază biliară și renală, diaree, dizenterie, afecțiuni vasculare, osteoartrite sau parazitoze intestinale.

Afinele…

…au proprietăți astringente, vitaminizante, energizante, antioxidante, hipoglicemiante, protectoare a vaselor de sânge și capilare, antiedematoase, antiinflamatoare, antiseptice, diuretice, antibacteriene, dezinfectante, antidiareice, imunostimulatoare și de îmbunătățire a acuității vizuale. Aceste proprietăți benefice ale frunzelor și fructelor de afin se datorează conținutului de antocianozide (mirtilina A și B), procianidoli, flavone, tanin catehetic, zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic), vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina C, vitamina E, vitamina F, vitamina PP (B5), săruri minerale de cupru, seleniu, zinc, fier, mangan, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu.

Pătlagina…

…este un remediu foarte bun pentru tratamentul afecțiunilor căilor respiratorii superioare datorită acțiunii expectorante și protectoare asupra mucoaselor. Se folosește ca adjuvant în bronșite cronice, faringite, laringite, tuse, afecțiuni pulmonare și chiar și în tuberculoza pulmonară. Pătlagina are acţiune emolientă, cicatrizantă şi antiseptică, fiindu-i recunoscută acţiunea antibacteriană şi astringentă datorată taninurilor, a preparatelor obţinute la rece sau liofilizate. În frunzele de pătlagină se găsește un iridoid numit acubină care, alături de flavonoizi, tonifică vasele de sânge și are efect antiinflamator.

Zece remedii naturiste pentru imunitate

Crețușca…

…susține sănătatea aparatului respirator. Florile și frunzele sunt bogate în minerale, uleiuri esențiale, acid salicilic, flavonoide, glicozide, cu efect antiinflamator, analgezic, diuretic. Datorită efectului sudorific reduce febra, are efect detoxifiant și astringent.

Trei-frați-pătați…

…este o plantă des utilizată în afecțiuni respiratorii, având o acțiune emolientă, calmantă și expectorantă. Ea menține plămânii sănătoși și curăță sângele, susține funcționarea normală a tractului respirator, fluidifică secrețiile bronșice și ajută la eliminarea lor din plămâni. Studii recente o recomandă în tratarea tusei și a bronșitei (de tip alergic, tabagic sau infecțios). Proprietățile vindecătoare ale plantei se datorează unui fitocomplex format din acidul salicilic și derivații săi – flavonoide, saponine și mucilagii. Extractul de Trei-frați-pătați este cel mai puternic antialergic cunoscut în lume, la ora actuală, eficienţa sa fiind observată în toate tipurile de alergie (cutanată, respiratorie, digestivă etc.), precum şi în cazul bolilor autoimune, în dermatita atopică. Conține un puternic detoxifiant, neutralizează radicalii liberi din sânge, este diuretic și reglează sistemul imunitar.

Aceste plante benefice sunt o mică parte din câte există, însă de cele mai multe ori sunt folosite atât individual cât și în diferite combinații în preparate precum ceaiuri, tincturi, siropuri, capsule, decocturi, nectar, oțet, gemuri, miere. Toate au rolul de a sprijini organismul să facă față în mod natural la provocările sezonului rece: răceli, viruși, bacterii, infecții virale, etc.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol