3 iulie 2024, 11:41

Zeci de copii s-au distrat la Noaptea Cercetătorilor

Vineri, 29 septembrie, a avut loc Noaptea Cercetătorilor Europeni, iar două dintre cele mai interesante muzee din Capitală și-au deschis porție pentru a primii spectatorii entuziasmați de activitățile ce au avut loc. Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa și Muzeul Național de Geologie au luat parte la festivalul științei ce are loc zilele acestea în București, oferind pe gratis acces la cele mai interesante descoperiri.

La Muzeul de Geologie, cei mici, dar și cei mari au putut să afle secretele celor de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, să vadă punctele seismice și să vadă cum funcționează un simulator seismic.

De asemenea, Institutul de Științe Spațiale a pus la dispoziție un telescop cu care s-au putut face observații diurne și nocturn, iar cei mai curioși au aflat mai multe despre proiecte de cercetare științifica, proiectare și dezvoltare de tehnologii spațiale: Observatorul Pierre Auger (Argentina) și ALICE-LHC (CERN).

Arhivă Edițiadedimineață.ro

O serie de experimente trăznite au avut loc la Muzeul de Geologie, printre care menționăm pe cel de la standul Institutului de Fizică Atomică, unde copiii au putut „cânta” la fructe/legume și „desena” folosind sare de bucătărie. În plus, alături de reprezentanții Facultății de Fizică au fost expuse experimente despre efectul magnetic al curentului electric, emisferele Magdeburg, inducția electromagnetică.

Dat fiindcă ambele muzee se află în aceeași zonă, ar fi fost păcat să nu treceți și pe la Muzeul Antipa.

Arhivă Edițiadedimineață.ro

La început, cei mici s-au înghesuit să afle cum sunt împăiate animalele și păsările, fiind prezentate toate aspectele legate de acest procedeu, dar și despre metodele de capturare.

Arhivă Edițiadedimineață.ro

Printre cele mai interesante standuri au fost cele despre electroforeza acizilor nucleici sau licuricii de ADN în lumină UV, colecțiile de insecte, dar și o  scurtă incursiune în lumea scarabeidelor.

Nu în ultimul rând, la standul cu brățări ADN a fost înghesuială, cu toții dorind brăţări cu mesaj genetic, care erau construite prin aranjarea unor mărgele colorate, corespunzătoare nucleotidelor din structura unică a ADN, pe baza principiului complementarităţii bazelor azotat, conform unui tip de animal.

Arhivă Edițiadedimineață.ro

Experiența a fost una plină de învățare și de noi descoperiri, iar acest lucru s-a putut observa pe fața celor mici care erau din ce în ce mai dornici să afle secretele cercetătorilor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol