20 aprilie 2024, 18:59

ZECI de cutremure în Oltenia/Gorj. În Turcia au fost de patru ori mai multe. Câteva cifre și explicații

Zeci de cutremure/replici s-au înregistrat în aceste zile, pe unele le-am simțit, pe altele nu. Începând cu primul (cel din data de 13) noi am numărat pe site-ul INfP nu mai puțin de  ȘAIZECI și DOUĂ (înregistrate până miercuri dimineață).

Înșiși reprezentanții INSP ne contrazic, cumva, și avansează cifra de 94 de replici (tot până miercuri dimineață). Noi nu putem verifica, pt că, da, miercuri, site-ul INSP a fost căzut pentru o bună perioadă de timp.

De obicei un astfel de eveniment se întîmplă când se produce un eveniment seismic și lumea „dă năvală”, blocând site-ul. Că nu merge site-ul într-o perioadă atât de delicată nu este deloc o carte de vizită bună.

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a avansat cifra de 94 de replici și a adăugat că  Zona Gorj „Este o zonă seismică cunoscută, cu activitate slabă până acum. Ceea ce s-a întâmplat este cea mai mare intensitate seismică din ultimii 200 de ani din zonă.”

Întrebați dacă există o legătură între cutremurul din Turcia și cele produse în Gorj, cei de la INFP au spus că vor trebui făcute studii, însă posibilitatea este una foarte redusă. „Cred că este puțin probabil ca la cutremurele din Târgu Jiu să avem o influență din partea evenimentelor din Turcia, pentru că sunt totuși cutremure mari, de peste 5 grade. De obicei, aceste influențe la distanță mare se referă la cutremure mici în zona foarte sensibile, în sensul că sunt gata-gata să producă cutremure, în general sunt mai mici. (…) Este greu de dat acum un răspuns categoric, dar influențele la așa distanță sunt, totuși, foarte mici”.

Consecințe

​În urma cutremurului de ieri, de 5,7 grade, am avut efecte în 22 de localități din 5 județe: Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinți și Vâlcea, efecte care nu au pus vieți în pericol. Au fost doar 2 persoane cu leziuni minore, în rest au fost mai mult atacuri de panică, dar nu leziuni grave din cauza cutremurului, a declarat miercuri șeful DSU Raed Arafat.

„Clădirile care au suferit fisuri și căderi de structuri constructive sunt evaluate de experții in construcții pentru a stabili daca e vreunul în pericol. Până acum nu avem niciun bloc sau cladire în care să ni se spună că nu se poate locui mai departe. Deci efectele au fost minore dar extinse pe mai multe localități.”, a spus Raed Arafat.

Recapitulare

Conform site-ului Institutului Național de Fizică a Pământului, primul cutremur a avut loc pe 13 februarie, ora 14.58 și a avut o magnitudine de 5.2M.

De atunci s-a numărat până la 62 și, din câte se vede, numărătoarea continuă.

Două dintre cutremure au ieșit în evidență, cel despre care am spus ceva și cutremurul de marți, de la 15.16, care a rămas la 5.7M. (după ce inițial fusese declarat mai mic).

Magnitudinea cutremurelor mici/replicilor de după seismul din 14 s-a situat între 2.1 și 3.8. Toate au fost cutremure de suprafață.

În total s-au consemnat:

13 februarie – 5 cutremure

14 februarie – 49 cutremure

15 februarie – 12 cutremure (până la ora 15)

Turcia

Făcând o comparație cu seismele din Turcia (EMSC), nici acolo pământul nu s-a liniștit. Astfel, în ultimele trei zile s-au consemnat nu mai puțin de

13 februarie – 125 de cutremure

14 februarie – 81 de cutremure

15 februarie – 55 de cutremure (până la ora 15)

Trebuie spus că cele două zone nu au nici o legătură. Cutremurele din Turcia au fost și ele mici (sub 4), unul singur având o magnitudine de 4,7.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol