28 mai 2020, 10:45

Zidul Plângerii din Ierusalim a fost curăţat şi dezinfectat

Marţi dimineaţă, Zidul Plângerii  (Kotel Hama’aravi) a fost curăţat şi dezinfectat, ca pregătire pentru Pesach, dar în contextul pandemiei de coronavirus.

Milioane de persoane vizitează anual Zidul, din Israel şi din întreaga lume, iar mulţi dintre vizitatori vin special pentru a strecura între pietrele mari ale zidului bileţele în care îşi scriu rugăciuni şi dorinţe.

Aceste bileţele sunt scoase dintre blocurile de piatră de două ori pe an, înaintea Paştelui Evreiesc (Pesach) şi a Anului Nou Evreiesc (Rosh Hashana). Anul acesta, Paştele Evreiesc începe la 8 aprilie.

De fiecare dată după ce sunt înlăturate bileţelele de la Zidul Plângerii, acestea sunt sunt supuse unui ritual special de îngropare pe Muntele Măslinilor, scrie israelnationalnews.com.

„Anul acesta, bileţelele introduse între pietrele Zidului au fost scoase cu grijă, folosindu-se mănuşi şi instrumente din lemn de unică folosinţă” – au explicat surse din cadrul Ministerului israelian al Turismului.

„Apoi, partea de jos a suprafeţei Zidului a fost supusă unei acţiuni de dezinfectare” – au precizat sursele citate.

Ca urmare a situaţiei răspândirii coronavirusului, şi Israelul a introdus măsuri stricte de carantină.

În special, este interzisă adunarea oamenilor pentru rugăciuni colective atât în interior, cât și în aer liber, fapt care nemulţumeşte enorm comunitatea ultrareligioasă a ţării.

Totuşi pentru a nu împiedica continuarea procesului de rugăciune la lăcaşul sfânt pentru evrei, Guvernul a făcut o excepție şi a permis efectuarea a trei rugăciuni pe zi la Zidul Plângerii, cu participarea a cel mult zece persoane.

Există şi posibilitatea transmiterii online a gândurilor care trebuie aşternute pe hârtie, care ulterior trebuie introdusă printre blocurile din piatră ale zidului.

În primele luni ale anului au fost trimise 18.000 de mesaje pe site-ul Fundaţiei patrimoniului Zidului Plângerii, pentru a fi printate şi amplasate în locurile dintre pietre. Solicitările au venit din întreaga lume, ca de fiecare dată.

Operaţiunea de îndepărtare a mesajelor scrise a fost supervizată personal de Marele Rabin al Zidului Plângerii şi al Locurilor Sfinte, Shmuel Rabinovitch, dă asigurări israelnationalnews.com.

Dacă aveţi curiozitatea să urmăriţi LIVE ce se întâmplă în orice moment al zilei la Zidul Plângerii, puteţi da un click AICI.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.