Muzeul Astra din Sibiu devine capitala culturii și oferă patru zile pline de gastronomie, ateliere și meșteri populari din România și Republica Moldova.
Muzeul ASTRA organizează în perioada 13-16 iulie evenimentul ASTRA Multicultural, ajuns la ediția a VIII-a.
Acest proiect continuă cu tematica ,,Memorie, integrare, adaptabilitate”, la fel ca și în ediția precedentă, scrie Ora de Sibiu.
În cele 4 zile din program, la ASTRA Multicultural vor fi organizate: un festival de muzică și dansuri tradiționale multietnice, ateliere interactive menite să-i plaseze pe meșteri pe o piață a produselor de calitate, autentice și reprezentative, un maraton gastronomic multietnic, în care se prezintă adaptabilitatea hranei la fiecare anotimp și situație din viața comunității – model de adaptat în contemporaneitate pentru reducerea risipei alimentare şi reutilizarea în alte scopuri.
Peste 200 de artiști și meșteri populari din România, Republica Moldova, dar și reprezentanți ai comunităților de maghiari, sași, lipoveni, ucraineni, țipțeri și romi vor participa la ediția a VIII-a a ASTRA Multicultural.
,,Proiectul ASTRA Multicultural va transmite un mesaj puternic în Anul European al Competențelor 2023 (The European Year of Skills 2023), fiind promovați meșteri cu abilități practice și teoretice indiscutabile.
Cu siguranță, meșterii și meșteșugurile tradiționale specifice fiecărei zone vor constitui direcții de dezvoltare a unui turism cultural sustenabil, atât de necesar a fi implementat în următoarea perioadă.
Prin intermediul proiectului ASTRA Multicultural, Muzeul ASTRA își propune să reunească specialiști dar și oameni simpli interesați de această nouă perspectivă trasată de către Uniunea Europeană în acest an, privind dezvoltarea unor programe inovative bazate pe dezvoltarea competențelor.
Accentul se va pune pe „experiențe”, tot mai necesare în activitățile educative și culturale. „Experiența” a devenit o valoare indispensabilă a consumului de produse culturale, întrucât oamenii duc o viață mult mai intensă și își doresc să participe la activități într-un mod cât mai personal.”, a declarat Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA.
În programul ASTRA Multicultural se regăsește și seminarul ,,ASTRA Multicultural – Patrimoniu cultural. Valoare. Perspective naționale și internaționale”.
Seminarul se va desfăşura în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Pavilionul Muzeal Multicultural și va reuni 50 de etnologi, sociologi, antropologi, muzeografi, din muzee, institute de cercetare şi universități care se vor angaja în discuţii despre cercetarea, conservarea, protejarea şi punerea în valoare a culturii și a meșteșugurilor tradiţionale din țară și din străinătate.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol