25 aprilie 2024, 3:21

Ziua Crucii Roșii. INTERVIU Nadia Lazăr: „Devotamentul voluntarilor dă valoare serviciilor pe care organizația le oferă în România”

Ziua de 8 mai a fost declarată, în 1859, drept Ziua mondială a Crucii Roşii de către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. De-a lungul timpului, Crucea Roșie a contribuit la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, la protejarea sănătății și a vieții, promovând respectul față de demnitatea umană.

Pentru a afla care este povestea din spatele acestei organizații caritabile și mai ales care este percepția societății române despre principalele activității ale Crucii Roșii din România, am luat legătura cu Nadia Lazăr, expert în comunicare și reprezentant al Crucii Roșii, care a acordat un interviu în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro.

De ce sărbătorim Ziua Mondială a Crucii Roșii pe 8 mai?

Nadia Lazăr:Crucea Roșie și Semiluna Roșie este o organizație umanitară născută din nevoia de a ajuta persoanele aflate în suferință. Mai exact, Mișcarea Internaționala de Crucea Roșie și Semiluna Roșie s-a născut la inițiativa unui om de afaceri elvețian, Henry Dunant în anul 1859, după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino. Aceasta a avut loc, în nordul Italiei, unde armatele Franței și Austriei s-au luptat cu înverșunare timp de 16 ore. În urmă confruntării, numărul morților și al răniților de pe câmpul de luptă a fost de 40 000. Bătălia a reprezentat o victorie pentru francezi, dar costul a fost enorm: cadavrele erau așezate unele peste altele, iar răniții zăceau neîngrijiți pentru că numărul chirurgilor era insuficient.

Henry Dunant care trecea pe acolo în scop de afaceri, a fost martor al imaginii oribile de după bătălie și  a adunat oameni din satul învecinat și a petrecut trei zile, fără întrerupere, pentru a îngriji răniții. Vorbele sale <<Siamo tutti fratelli>> (suntem cu toții frați) au deschis inimile voluntarilor, care au îngrijit deopotrivă inamici și compatrioți.

Henry Dunant s-a întors în Elveția și a scris o carte intitulată <<O amintire de la Solferino>>  iar că urmare a propunerilor pe care le conținea, a luat ființa organizația mondială Crucea Roșie.”

Astăzi, 8 mai sărbătorim Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii și totodată ziua de naștere a fondatorului Henry Dunant.

Sursa Arhiva Crucea Roșie

Ce trebuie să știe societatea românească despre principalele realizări ale Crucii Roșii în România?

„Înființată în anul 1876, Crucea Roșie Română este una din cele mai mari organizații umanitare din țară.  România a fost cea de-a 13-a țară din lume care a aprobat înființatei Societății Naționale de Cruce Roșie. Primul președinte al Crucii Roşii Române a fost Prințul Dimitrie Ghica, onorând această poziție timp de aproape un sfert de secol, până în 1897. Conducerea Crucii Roșii Române a continuat apoi să fie reprezentată de personalități de seamă ale istoriei, însă personajul care a avut cea mai mare influență asupra Crucii Roșii Române a fost Regina Maria.”

Din 2015 președintele Crucii Roșii Române este Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române

„În prezent, Societatea Națională de Cruce Roșie Crucea Roșie este prezentă la nivel de teritoriu în fiecare județ, avem 47 de filiale județene și de sector ale municipiului București, avem 83.659 membri cotizanți, 6 600 de  voluntari și 343 de angajați.        

În anul 2017 (raportul anului 2018 va fi aprobat în luna iunie și nu putem oferi încă informații) mai mult de 635 000 de oameni au beneficiat de serviciile noastre umanitare:  aproape 46 000 de persoane afectate de inundații, incendii, înzăpeziri, secetă şi alunecări de teren au primit ajutorul de urgență al Crucii Roșii Române,  70 000 de bătrâni şi bolnavi, copii instituționalizați şi familii dezavantajate s-au bucurat de alimente, produse de igienă şi îngrijire la domiciliu, peste 250 000 de persoane au fost incluse în programe de educație pentru sănătate, mai mult de 54 000 de persoane au fost instruite în cadrul cursurilor noastre de prim ajutor.

Datorită legăturilor strânse ale filialelor și subfilialelor Crucii Roșii Române cu populația locală, reușim să înțelegem și să ne adaptăm nevoilor oamenilor. Așa s-a născut și proiectul  național de informare și reducere a vulnerabilității consecințelor dezastrelor în comunități, “Ești informat, ești protejat”, prin care au fost instruite 18 800 persoane din mediul rural.

Sursa Arhiva Crucea Roșie

Organizația noastră acordă o atenție deosebită proiectelor sociale de susținere a persoanelor care suferă de foame și a programelor de reducere a abandonului școlar în rândul minorilor proveniți din familii nevoiașe. Prin Centrele de zi EGAL, prin programul Banca de Alimente dar și prin programe de ajutorare a copiilor cu rechizite, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte,  ba chiar de asigurare a lemnelor pentru foc în sezonul rece, am reușit să creștem frecvența copiilor la școala, dar și să îmbunătățim rezultatele școlare ale acestora. Aceste rezultate ne motivează să căutăm permanent soluții pentru a oferi o șansă la educație copiilor nevoiași.

Pregătirea populației în domeniul acordării primului ajutor constitue, de asemenea, o prioritate pentru toate filialele noastre. Mii de persoane,  începând de la copii din grădinițe prin programul “Micii sanitari”, copii din școli generale și liceu prin programul “Sanitarii pricepuți” și finalizând cu adulții, învăță manevre de bază pentru acordarea primului ajutor – peste 54 000 de persoane în anul 2017.”

Cum se pot implica tinerii ca voluntari în activitățile organizației?

„VOLUNTARIATUL  este unul din cele şapte Principii Fundamentale ale Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie. Voluntarii reprezintă coloana vertebrală a organizației de Cruce Roșie cu sprijinul cărora se desfășoară întreaga activitate. Devotamentul voluntarilor dă valoare serviciilor pe care Societatea Naţionala de Cruce Roşie din România le oferă, creşte numărul beneficiarilor noştri şi  oferă comunităţilor oportunitatea pentru implicare activă, reducând astfel costurile activităţilor.

Înainte de a se implica în activitățile organizației, voluntarii participă la cursuri de instruire privind Mișcarea și Principiile Fundamentale ale Crucii Roșii și Semilunii Roșii. În funcție de abilitățile și preferințele lor, voluntarii nou înscriși sunt repartizați la o anume activitate pentru care beneficiază, de asemenea, de instruire. Cursurile sunt gratuite și obligatorii.

După efectuarea primelor cursuri de instruire, se vor putea consideră voluntari de Cruce Roșie și pregătiți să ajute oameni care au nevoie de ajutorul lor.”, a mai precizat Nadia Lazăr.

Ca voluntar în Crucea Roșie Română, poți să te implici într-o varietate de proiecte și domenii, în funcție de aptitudinile și preferințe.

Sursa Arhiva Crucea Roșie

Pregătire și intervenție în caz de dezastre.

Voluntarii pot beneficia de instruire pentru a deveni membrii în Detașamentele pentru intervenție în caz de dezastru. De asemenea, aceștia pot beneficia de instruire pentru acordarea primului ajutor de bază.

Social

Cei interesați sunt implicați în diverse programe sociale pentru asistarea persoanelor fără venituri. În cadrul acestora voluntarii sunt implicați în pregătirea și distribuirea pachetelor cu alimente, îmbrăcăminte, sau jucării pentru persoane fără venituri, bătrâni din centre rezidențiale, refugiați. Există și programe de informare pe diferite teme de natură socială; sprijinirea copiilor din centrele de plasament, sprijin moral și material vârstnicilor din căminele-spital și centre rezidențiale pentru vastnici; servicii de îngrijire la domiciliu și medico-sociale pentru persoane vârstnice; programe de dezvoltare comunitară, dar și campanii pe teme legate de prevenirea traficului de ființe umane.

Sănătate

Organizatorii inițiază campanii de promovare a sănătății (educație sexuală, alimentație sănătoasă, prevenirea fumatului sau a utilizării drogurilor, prevenirea injectării cu virusul HIV, prevenirea tuberculozei etc).

Sursa Arhiva Crucea Roșie

Activități cu caracter general în cadrul Crucii Roșii Române
Voluntarii participă la o serie de activități interesante precum promovarea și difuzarea Dreptului Internațional Umanitar; campanii de promovare și protecție a emblemei de Cruce Roșie; campanii de prevenire a traficului de ființe umane; organizarea de tabere pentru tineret și voluntari; organizarea de training-uri și seminarii pe diverse teme; organizarea de evenimente cu ocazia lunilor Crucii Roșii Române (Mai și Septembrie).

Administrativ

În cadrul sectorului administrativ, Crucea Roșie pune la dispoziție o serie de activități precum tehnoredactare de materiale, realizarea de publicații, pagini web; traduceri; realizarea revistei presei; organizare de evenimente.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol