Voluntariatul la vârste înaintate aduce scoruri mai bune la testele funcției cognitive, potrivit cercetărilor prezentate la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer din Amsterdam.
„Voluntarii sunt pietrele de temelie ale tuturor comunităților și sunt imperative pentru succesul și impactul multor organizații”, consideră Donna McCullough, șef de misiune și ofițer de operațiuni pe teren la Asociația Alzheimer.
„Sperăm că aceste date noi încurajează indivizii de toate vârstele și mediile să se angajeze în voluntariat local, nu numai pentru a beneficia comunitățile lor, ci și pentru propria lor sănătate cognitivă și a creierului”, a punctat ea.
Funcția executivă implică procese mentale care ne ajută să planificăm, să ne concentrăm atenția, să ne amintim și să prioritizăm sarcinile, scrie ScienceDaily.
În cele mai recente cercetări, memoria episodică verbală se referea la capacitatea unei persoane de a-și aminti detalii din povești și/sau liste de cuvinte, a spus Yi Lor, primul autor al cercetării. Cei care s-au oferit voluntari de mai multe ori pe săptămână au avut cele mai înalte niveluri de funcție executivă.
„Este prima dată când asocierea dintre voluntariat și cogniție a fost explorată într-o cohortă de studiu care este diversă și reprezintă diferitele grupuri rasiale/etnice din SUA”, a spus Lor, doctorand în epidemiologie la Universitatea din California, Davis, prin e-mail.
CNN a stat de vorbă cu Celia Barberena. Acum are 75 de ani, iar de când s-a pensionat după o carieră academică, a decis să facă voluntariat. Acum este președintele comitetului de vorbitori la clubul rotativ al orașului ei și membru al asociaților de închinare de la biserica ei, unde ajută la planificarea slujbelor pentru întregul an.
Ea este, de asemenea, în consiliul de administrație pentru două organizații locale nonprofit: o organizație artistică pentru tineri și Centrul pentru orbi și deficiențe de vedere din județul Monterey, „o organizație apropiată și dragă, deoarece soțul meu acum decedat avea deficiențe de vedere”, a spus ea prin e-mail.
Barberena crede că voluntariatul o ajută să-și mențină cunoașterea prin implicarea abilităților de memorie, verbale și de raționament. „Ceea ce se întâmplă este că, odată pensionar, devii izolat”, a adăugat ea.
„Singurătatea și imposibilitatea de a fi în contact cu oamenii conduc, de asemenea, la depresie sau anxietate sau insomnie, iar toate acestea afectează cogniția. Voluntariatul i-a dat scopul, sensul și prietenii, „care sunt de neprețuit pentru sănătatea mea mintală și calitatea generală a vieții”, a spus Barberena.
În plus, „este ideea de a te simți foarte pozitiv în ceea ce faci”, crede Maria C. Carrillo, director științific al Asociației Alzheimer, care nu a fost implicată în cercetare.
„Acea pozitivitate este într-adevăr o buclă de feedback pozitiv care ne ajută. Combate depresia, combate problemele de sănătate mintală – pe care le-am putea avea pe măsură ce îmbătrânim – care includ singurătatea.”
Dacă nu poți să-ți dedici întregul timp voluntariatului, nicio problemă. „Chiar și puțin este benefic pentru sănătatea creierului”, a spus Lor. El vine cu un îndemn: „Voluntariatul poate lua multe forme, așa că oamenii ar trebui să găsească ceva care să le facă plăcere și care să le ofere satisfacție personală”.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol