5 mai 2024, 4:30

Ziua hipopotamilor, a celibatarilor, a bomboanelor gumate și….a lecturii. Ce alăturare!

Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Ziua mondială a hipopotamilor

Ziua mondială a hipopotamilor (#WorldHippoDay), marcată pe 15 februarie, este un prilej de a aprecia aceste creaturi masive, care petrec mult timp în apă.

Potrivit experţilor, specia a evoluat în Africa cu circa 8 milioane de ani în urmă. Deşi aparent seamănă cu caii şi porcii, aceste mamifere semiacvatice sunt de fapt înrudite îndeaproape cu balenele, delfinii şi marsuinii. În prezent, hipopotamii trăiesc în ţări precum Zambia şi Tanzania.

În 2006, Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a clasat hipopotamii drept specie vulnerabilă după ce a stabilit că populaţia a scăzut cu până la 20% în ultimele două decenii. Seceta a dus la pierderea habitatului, vânătoarea şi braconajul hipopotamilor pentru carne şi dinţii din fildeş reprezentând de asemenea o mare ameninţare.

În greaca veche, cuvântul hipopotam înseamnă ”cal de apă”, un nume potrivit pentru aceste fiinţe care îşi petrec cea mai mare parte în apă, dar care, în mod surprinzător, nu ştiu să înoate. Hipopotamii îşi pot ţine respiraţia sub apă până la cinci minute. Unul dinte motivele pentru care hipopotamii petrec atât de mult timp sub apă este pentru a-şi proteja pielea de razele soarelui. Le place totodată să se tăvălească prin nămol întrucât îi ajută să se răcorească.

Hipopotamii sunt recunoscuţi pentru masivitatea lor (un exemplar poate cântări 1.300 de kilograme), dar şi pentru viteza de deplasare – pot alerga cu circa 30 de kilometri pe oră. Înzestraţi cu colţi masivi şi cu o natură agresivă, hipopotamii sunt animale foarte periculoase: ucid circa 500 de oameni în fiecare an în Africa.

Ziua pentru aprecierea persoanelor celibatare

Ziua pentru aprecierea persoanelor celibatare (#SinglesAwarenessDay), celebrată după Ziua Sfântului Valentin, este un prilej de celebrare şi apreciere a celor care nu se află într-o relaţie. A fi celibatar nu este neapărat o lipsă de opţiuni, ci mai degrabă o alegere, aceea de a nu-ţi lăsa viaţa să fie definită de statutul relaţional.

Dacă cei care se află într-o relaţie au şansa de a experimenta bucuriile Zilei Sfântului Valentin, de ce nu ar putea şi celibatarii să se bucure de o zi a lor? Este de asemenea o zi propice recunoaşterii altor forme de afecţiune, cum ar fi cea între membrii unei familii sau între prieteni, precum şi dragostea de sine. O astfel de sărbătoare îşi propune să ne aducă aminte că nu trebuie să fii într-o relaţie ca să celebrezi viaţa şi că secretul fericirii este abilitatea de a fi împăcat cu tine însuţi.

Ziua bomboanelor gumate

Bomboanele gumate prezintă o textură gelatinoasă similară oarecum cu jeleul, dar mult mai densă. Sunt comercializate într-o varietate de culori şi de arome, de la cireşe, lămâie şi strugure la lemn dulce, iar ziua de 15 februarie le este dedicată (#GumdropDay).

Bomboanele gumate au fost inventate se pare de Percy Trusdale în 1801. Sintagma ”bomboane gumate” datează din anii 1850, când a fost menţionată în Illinois State Chronicle, într-un articol despre un magazin de dulciuri deţinut de George Julier.

La noi este și Ziua Națională a Lecturii

Începând din acest an, România are o  Zi Națională a Lecturii! Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți.

Ministrul Educației a decis ca marți, 15 februarie 2022, în toate școlile programul să se modifice astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 și la ora 14:00, învățătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activități de lectură la care să participe toți preșcolarii și elevii. În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca școlară o carte și, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru. Obiectivul activității este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text.

Unitățile de învățământ pot organiza activități de încurajare a lecturii pentru comunitatea socială din care fac parte, cu respectarea normelor sanitare anti-COVID-19.

Sursa foto:  Brigitte is happy … about coffee time :))Pixabay 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol