20 mai 2022, 0:32

Din acest an, avem două zile naționale noi

Lista sărbătorilor naționale din țara noastră a fost extinsă recent cu alte două. Acum avem aproape 90 de zile naționale. Începând cu acest an, vom sărbători Ziua națională a lecturii și Ziua națională a supraviețuitorilor de cancer. Cele două noi zile naționale nu sunt zile libere.

Legea 18/2022 și Legea 21/2022 stabilesc adăugarea acestor noi zile de sărbătoare națională.

Se declară prima zi de duminică din luna iunie ca Ziua națională a supraviețuitorilor de cancer. După cum îi definește legea, supraviețuitorii de cancer sunt persoanele care:

  • nu mai prezintă boala după încheierea tratamentului;
  • primesc în continuare tratament pentru a reduce riscul de recidivă a cancerului;
  • au boala sub control, au puține simptome și primesc tratament pentru a gestiona cancerul ca boală cronică.

 

În scopul marcării Zilei naționale a supraviețuitorilor de cancer se organizează, la nivel național și local, manifestări științifice, educative și cultural-artistice consacrate conștientizării și informării cetățenilor despre provocările și soluțiile privind îmbunătățirea calității și creșterea duratei de viață a supraviețuitorilor de cancer.

S-a stabilit instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii. Se pot organiza activități culturale, sociale și educaționale prin care se evidențiază importanța lecturii, în special în formarea copiilor și tinerilor. Nu se instituie o obligație în sensul organizării de diverse activități, cum e în cazul Zilei naționale a supraviețuitorilor de cancer.

Zilele de sărbătoare națională se apropie de 90 și au fost introduse, de-a lungul timpului, printr-o serie de acte normative. Pentru a reuni toate zilele de sărbătoare într-un singur document și pentru a abroga 79 de acte normative prin care au fost introduse, parlamentarii au pus în dezbatere, în septembrie 2021, un proiect de lege în acest sens.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol