25 aprilie 2024, 10:15

Ziua Internațională a Ciocolatei – curiozități despre cel mai dorit aliment din toate timpurile

Ne bucurăm de fiecare dată când avem ocazia de a sărbători dulciurile favorite, iar, când este vorba despre ciocolată, pofticioșii nu se pun uşor de acord, astfel că unii aniversează deliciile energizante pe bază de cacao pe 13 septembrie, alţii menţin tradiţia pe 11 iulie.

Scurta istorie a ciocolatei în Europa

Spaniolii au fost cei care au început să planteze arbori de cacao şi au ţinut acest lucru secret, până când călugării au răspândit vestea. Cu toate acestea, a fost nevoie de mai bine de 100 de ani pentru ca ciocolata să treacă de la statutul de tratament pentru diferite afecţiuni, la cel de aliment de larg consum.

Se pare că primul baton de ciocolată a fost preparat la Londra de către Joseph Fry, în 1847, care a inversat proporţiile – a pus mai puţină apă şi mai mult unt de cacao. Treizeci de ani mai târziu, Daniel Peter şi Henri Nestleau au adăugat reţetei lapte condensat. Aşa a apărut ciocolata cu lapte.

Alte surse spun că Sir Hans Sloane, doctorul personal al Reginei Anne, este cel care a adăugat pentru prima dată lapte peste cacao. Reţeta sa a fost vândută fraţilor Cadbury, care se pare că au trăit regeşte de pe urma ei, conform stiri.tvr.ro.

5 curiozități despre cel mai iubit aliment

1 Ciocolata poate învinge un sistem de securitate. Nu, nu este o glumă. De fapt, un hoţ de bijuterii a dat lovitura vieţii sale în 2007 când a reuşit să plece cu 27 de milioane de dolari după ce acesta a câştigat încrederea paznicilor unei bănci din Antwerp, Belgia după ce le-a oferit ciocolată.

2 V-aţi întrebat vreodată de ce veterinarii recomandă să nu daţi câinilor voştri ciocolată? Acest lucru se datorează teobrominei, compus care o face otrăvitoare pentru căţei. Mai mult, acest compus este otrăvitor şi pentru oameni, însă doar în cantităţi uriaşe. Conform celor de la Forbes, pentru că acest compus să îţi pună viaţa în pericol ar trebui să consumi câteva mii de tablete de ciocolată o dată.

3 Cea mai scumpă tabletă de ciocolată din lume s-a vândut în anul 2001 cu 687 de dolari. Aceasta ar fi aparţinut căpitanului Robert Scott care a purtat-o în expediţia din Antarctica în urmă cu mai bine de un secol.

4 Peste 75% dintre arborii de cacao din lume cresc în Africa. Coasta de Fildeş produce o treime din necesarul la nivel mondial.

5  Un consum moderat şi regulat de ciocolată ne face mai inteligenţi. Cel puţin asta deducem din studiu conform căruia există o strânsă legătură între cantitatea de ciocolată consumată la nivelul unei ţări şi numărul de laureaţi Nobel pe care acea ţară îi dă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol