18 aprilie 2024, 11:46

Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului

În 2005, Rezoluţia privind comemorarea Holocaustului (60/7) a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a desemnat data de 27 ianuarie ca Zi internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului. De ce a fost aleasă această zi, și nu o alta?

La 27 ianuarie 1945, forţele aliate au eliberat lagărul de concentrare şi de exterminare Auschwitz-Birkenau, un simbol al acestei pagini tragice de istorie.

Toate naţiunile membre ale ONU sunt îndemnate să cinstească memoria victimelor Holocaustului şi să încurajeze dezvoltarea de programe educaţionale privind istoria Holocaustului, pentru a preveni viitoare acte de genocid. Rezoluția solicită conservarea activă a siturilor Holocaustului care au servit drept lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori, potrivit ec.europa.eu, citat de agerpres.ro.

Citește și: „Zilele Filmului – Memoria Holocaustului”, la MȚR (27-29 ianuarie)

Comemorarea şi educaţia despre Holocaust sunt imperative globale în al treilea deceniu al secolului XXI. Scrierea istoriei şi actul recunoaşterii aduc demnitate şi dreptate celor pe care autorii Holocaustului intenţionau să-i distrugă. Păstrarea evidenţei istorice, amintirea victimelor, contestarea distorsiunii istoriei exprimată adesea în antisemitismul contemporan, sunt aspecte critice de a pretinde dreptate după atrocităţi.

Activităţile comemorative şi educaţionale vor atrage atenţia asupra acţiunilor întreprinse de supravieţuitorii Holocaustului în anii care au urmat acestuia, pentru a-şi revendica drepturile, istoria, moştenirea şi tradiţiile culturale şi demnitatea.

sursa foto: brasovultau.ro

UPDATE

Doi bărbați au depus, joi, la Memorialul Holocaustului, o coroană cu un mesaj negaționist chiar în momentul în care ambasadorul Israelului în România comemora, în prezența mai multor autorități, exterminarea a 6 milioane de evrei, scrie g4media.ro.

Pe coroana depusă era inscripționat mesajul ”România a salvat 400.000 de evrei în timpul Holocaustului”, una dintre cel mai frecvent întâlnite retorici antisemite ale negaționiștilor Holocaustului. ”Să nu uităm, despre Holocaust: Jumătate din adevăr este minciună”, mai scria, în limba engleză, pe coroana depusă.

Astăzi, la ora 11:00, Ambasada Israelului a organizat un eveniment de comememorare la Memorialul victimelor Holocaustului la care au particcipat ambasadorul David Saranga, deputatul Alexandru Muraru, supraviețuitorul Octavian Fulop și Paula Seling. În acest timp, la Memorial, având în vedere că era ambasadorul, erau prezenți jandarmi, de la Antitero, care asigurau securitatea conform protocoalelor. A venit un grup de persoane care voiau să depună coroana în incintă, li s-a spus că nu se poate, așa că au depus coroana în exteriorul memorialului, iar înainte de a o depune s-a fotografiat sub privirea jandarmilor care nu au reacționat. Înțeleg că ar fi fost legitimați. Institutul, în afara postării care e un semnal de alarmă, am transmis către ministrul Lucian Bode o solicitate în scris cu cele două fotografii anexate să facă toate demersurile necesare”, a declarat Alexandru Florian, președintele Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol