29 martie 2024, 16:56

Ziua Mondială a Diabetului – Studii și statistici îngrijorătoare pentru România

Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Scopul acestui eveniment fiind să ofere o mai bună informare persoanelor care suferă de diabet, reprezentând şi o manieră de implicare şi de informare a publicului, în general.

Rezultatele studiului Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR) arată faptul că peste 11% dintre români suferă de diabet. Conform aceluiași studiu, cele mai multe persoane diagnosticate cu această boală se află în Sudul țării, unde s-a întregistrat o prelevanță de 13,9%, urmată de regiunea București-Ilfov cu o pondere de 12,9%.

Aceste rezultate sunt mult mai diferite decât cele înregistrate în Vestul și Nordul țării, unde ponderea persoanelor care au diabet nu depășește procentul de 10%. În peste 70% din cazuri această boală afectează persoane trecute de 60 de ani, cu o precădere mai mare în cazul femeilor, care au cu 17% mai  multe șanse să sufere de această afecțiune.

Diabetul zaharat de tip 2, care reprezintă majoritatea cazurilor de diabet, este o afecțiune tăcută, care poate rămâne nedepistată mult timp, din cauză că simptomele pot fi trecute cu vederea. Sunt pacienți la care diagnosticul este pus în momentul în care sunt instalate deja complicații, care pot avea implicații grave, ce afectează puternic calitatea vieții. De aceea, dacă sunt observate semne precum senzație de sete puternică, senzație de foame, lipsa energiei, oboseală accentuată, urinări dese, pierdere în greutate dintr-o dată sau vedere în ceață trebuie consultat un specialist”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, președinte ales al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și decan al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara, la conferința organizată în cadrul Campaniei Naționale „Controlează-ți Diabetul” – ediția Timșoara 2017, potrivit Evz.ro 

În întâmpinarea acestei zile, mai mulți voluntari, membri ai Clubul Lions Onix din Reşiţa, au organizat un stand unde s-a putut testa glicemia trecătorilor şi unde celor interesaţi li s-a răspuns întrebărilor legate de diabet şi complicaţiile acestuia.
Această acțiune s-a dovedit a fi destul de folositoare, deoarece în doar o oră de teste, voluntarii au depistat faptul că peste 5 persoane nu au ştiut că au diabet, având valori glicemice peste 160 mg/dl, iar cu acest prilej au fost programaţi la medicul diabetolog pentru un nou consult.

Consider că este o acţiune favorabilă pacienţilor cu diabet, dar şi celorlalte persoane, pentru că doar testând glicemia, măcar o dată pe an, în special pentru persoanele de peste 45 de ani, se pot depista fazele precoce ale bolii. În acest fel nu se ajunge la complicaţii, având în vedere că diabetul reprezintă principala cauză de orbire, de amputaţie netraumatică şi principala cauză de dializă„, a afirmat medicul diabetolog Caius Diaconescu, menționează Agerpres.ro 

Sursă Foto: franciscanhealth.org

 

Cu toate acestea, în fiecare an există o creștere progresivă a numărului de persoane diagnosticate cu această afecțiune, atât în România, cât și în lume. Această creștere este cauzată de sedentarism, o alimentație haotică, obezitate, stres, dar și de factorul genetic.

Diabetul este o tulburare a metabolismului care afectează aproape 4% din populaţia lumii. Acesta poate fi ținut sub control prin abordarea unui stil de viață sănătos exerciţiile fizice şi medicaţia recomandată de medicul specialist. 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol